Az athéni pénzügyi ügyészség előzetes vizsgálatot indított korrupció és pénzmosás gyanújával a Belgiumban őrizetbe vett Eva Kaili európai parlamenti képviselő ellen - jelentette az ERT görög közmédia.

Együttműködve a belga igazságszolgáltatással, amely a Katarral kapcsolatos, nagy botrányt kiváltó állítólagos korrupció ügyében folytat nyomozást az Európai Parlament volt alelnöke ellen, Hrisztosz Bardakisz pénzügyi ügyész vizsgálatot rendelt el (Eva Kaili ügyében) megvesztegetési pénzek elfogadása és pénzmosás vádjával

- idéztek egy ügyészségi illetékest a görög közmédiában az MTI híradása szerint.

Kaili nem tudott a nagy mennyiségű otthoni készpénzről?

Hrisztosz Bardakisz két ügyészhelyettest bízott meg a nyomozással, és kérte a belga igazságszolgáltatást a Kaili-üggyel kapcsolatos dokumentumok másolatának átadására és a görög fél tájékoztatására a nyomozás előrehaladásáról. Az őrizetbe vett EP-alelnök athéni ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz szerint védence nem tudott a nagy mennyiségű készpénz létezéséről, amelyet brüsszeli lakásán találtak a belga nyomozók.

Az Európai Ügyészség főügyésze két görög európai parlamenti (EP) képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését kérte - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű ügyészsége csütörtökön. A két görög EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kapott, a korrupciós ügyben indított vizsgálati jelentés alapján kérte Laura Kövesi főügyész.

Az indoklás szerint OLAF úgy látja, fennáll az uniós költségvetésre nézve hátrányos csalás gyanúja a parlamenti juttatások kezelésével, különösen az akkreditált parlamenti asszisztensek javadalmazásával kapcsolatban. "Az alkalmazandó nemzeti jog értelmében Kaili és Szpiraki EP-képviselők jogosultak az ártatlanság vélelmére" - tették hozzá. 

Péntek óta őrizetben vannak a gyanúsítottak

Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát pénteken tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanúsítottak azóta vizsgálati fogságban vannak. Meghallgatásukat december 22-én tartják.

A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közlemény szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben.

Az EP keddi strasbourgi plenáris ülésén Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Emellett kizárták a görögországi szociáldemokrata PASZOK pártból és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójából is.

Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van továbbá Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.

Kailinak és társainak szerdán kellett megjelenniük egy előzetes bírósági tárgyaláson, meghallgatásukat azonban december 22-re halasztották. Az ügyben eljáró vizsgálóbíró döntése szerint addig vizsgálati fogságban kell maradniuk. A vád ellenük bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció. Információk szerint Katar nagy összegű pénz- és áruajándékokkal próbálta befolyásolni az Európai Parlament politikai döntéseit.