A lengyelek egyik legkedveltebb gyümölcse a hazai eper, amiből sok terem, nagyon finom és viszik sok országba, mert az Lengyelország az ötödik legnagyobb eperexportőr a világon. Ezért aztán a hazai lakosság nincs hozzászokva ahhoz, hogy sokat kell fizetnie az eperért. Az idén ugyan kezdenek esni a kezdeti magas árak, de nagyon lassan, és nem minden piacon, ráadásul messze magasabbról indultak, mint egy évvel ezelőtt - írta a Business Insider Polska.

A szakemberek szerint a hideg éjszakák nem tettek jót a termésnek, mivel az eper éjjel érik igazán, aminek betett a tavaszi rossz idő. Emellett zsugorítja a hazai piacot a megnövekedett spanyol és görög export. Az elemzők bizakodnak, mondván, még a szezon elején tartanak, elég lenne egy kis napsütés és az árak esni fognak. Jelenleg azonban mintegy 20 százalékkal magasabbak a tavalyinál, ami rekord a lengyel piacon.

Elemzők úgy vélik, hogy az eper júniusi csúcsszezonjában 10-12 zloty lesz egy kétkilós kosár a nagykereskedelemben, így a vevők már 7-8 zlotyért (550-650 forint) juthatnak majd hozzá a gyümölcs kilójához.Azért ez a több mint háromszor ekkora magyarországi árakhoz képest még mindig irigylésre méltó.

Eközben a lengyel szállodákban és éttermekben az árak magasra szöktek az árak Az onet.pl riportja szerint a kedvelt tengerparti Hármasvárosban mit, két fagylalt desszert, egy kávé és egy üdítő 130 zlotyba (több mint 10 ezer forint) kerül a turistáknak. Egy 3,3 deciliteres víz 10 zlotyba (800 forint) kerül, és ha a tengerparton valaki éppen halat akarna ebédelni, akkor 40 zlotyba (3200 forint) is kerülhet a tengeri sült.