Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fordulatot hozhat Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képvileső néppárti kanosszajárásában a német kereszténydemokraták hezitálása. A 23 EP-képviselőből álló delegáció kedden reggel ülésezett, az egyik téma pedig Deutsch Tamás kizárásának az ügye volt. A Fidesz alapító tagja nemzetközi botrányt kavart azzal, hogy a Gestapo nyelvezetéhez hasonlította Manfred Weber szavait.

A portál úgy tudja, a német CDU-delegáció nem sietne a szavazással Deutsch ügyében, inkább elhalasztanák azt - erről a szerdán délután hatkor kezdődő néppárti frakcióülésen lesz vita. Az azonban még nem biztos, hogy szavaznak is. Ezt megelőzően, délután négykor a néppárti küldöttségek vezetői is találkoznak szűk körben. A szavazás elhalasztásáról már itt döntés születhet.

E lehetőségre utalt Daniel Caspary, a német néppárti képviselőcsoport vezetője amikor a kedd reggeli CDU delegációs ülés után a Süddeutsche Zeitung riporterének, Matthias Kolbnak nyilatkozott Brüsszelben. "Én annak vagyok a híve, hogy mindent vitassunk meg. Azonban nem kell azonnal, az érzelmekre alapozva döntést hozni. További megbeszélésekre kellene kihasználni az újévi időszakot" - mondta Daniel Caspary.

Az Euronews brüsszeli forrása szerint a halasztáskérés Berlinből érkezett, egy újabb konfliktus ugyanis veszélybe sodorná a német uniós elnökség eredményeit, vagyis az újjáépítési csomag ratifikálását, de a brexit, illetve a koronavírus miatti törékeny helyzet sem kedvez az esetleges feszültségnek.

A 23 fős CDU képviselőcsoport eddig is megértő volt a Fidesz iránt, márpedig a német delegáció a Néppárt legfajsúlyosabb csoportját adja, a CDU és a CSU együtt 29 képviselőt adnak.