Két hét múlva, június elsején megkezdheti működését az Európai Ügyészség - közölte a Euronews érdeklődésére a szervezet szóvivője, Tine Hollevoet.

A luxemburgi székhelyű testület jelenleg az Európai Bizottság biztosi testületének jóváhagyására vár az induláshoz. Ez azonban mindössze formaság a szóvivő szerint.

Az Európai Ügyészség az európai költségvetéshez kapcsolódó csalások és a korrupció ellen küzd majd. A legnagyobb újdonság az lesz, hogy a testület ügyészei a résztvevő 22 tagállamban a helyi hatóságoktól függetlenül nyomozhatnak majd az uniós pénzekkel kapcsolatos ügyekben és vádat is emelhetnek ezekben az ügyekben. Az ügyészséget a román Laura Codruta Kövesi vezeti, aki korában a román korrupció ellenes ügynökség, a DNA vezetője volt és több miniszert, illetve polgármestert börtönbe juttatott.

A szervezet ügyészi kollégiuma tavaly szeptemberben állt fel, és Luxemburgban működik majd. Nem teljes viszont még a tagországokban működő ügyészek listája, ugyanis Luxemburg, Finnország és Szlovénia esetében még nem egyeztek meg azok személyéről. A szóvivő szerint Luxemburg esetében hamarosan megoldódhat a helyzet, Szlovénia és Finnország ügye azonban problémás lehet. A testület azonban ennek ellenére megkezdheti a munkáját június elsején.

A Euronews emlékeztet: Magyarország korábban korábban a szuverenitása védelmére hivatkozva jelezte, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Polt Péter legfőbb ügyész áprilisban ígéretet tett a szoros együttműködésre a meglévő keretek között. A múlt héten, Varga Judit igazságügyi miniszter brüsszeli látogatásán az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynders sürgette azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.