Az Erdélyi-szigethegység egyik, korszerűsítés alatt álló mellékútján autózunk - írja a Maszol az ott dolgozó vendégmunkásokról szól cikkében. Szombat délelőtt van, de a munka, ha nem is nagy intenzitással, de folyik. Helyenként munkásokat látunk, az autó zajára kíváncsian megfordulnak,. A fizimiskájuk alapján indiaiaknak, pakisztániaknak vagy bangladesieknek tűnnek, de van köztük turbános szikh is. 

Hasonló látványban egyre gyakrabban lehet majd része annak, aki romániai építőtelepekre látogat, mivel az ágazatban krónikus a munkaerőhiány. 2021 első tíz hónapjában hétezernél több vendégmunkás érkezett az építőiparba az Európai Unión kívülről. A Bevándorlásügyi Főfelügyelőség adatai szerint a legtöbben, 1706-an, Törökországból jöttek, 1225-en Indiából, 771-en pedig Bangladesből. Jelentős kontingensek keltek útra Vietnámból, Sri Lankáról, Nepálból, Marokkóból, a Moldovai Köztársaságból és Pakisztánból is.

A legtöbb EU-n kívüli építőipari munkavállaló segédmunkásként dolgozik, de vannak köztük szakképzett kőművesek, vasalat készítők és betonozók, lakatosok, festő-mázolók és ácsok is. Romániában jelenleg háromezer lej (220 ezer forint) az építőipari minimálbér, ami annak köszönhető, hogy az ágazatban dolgozók teljes adómentességet élveznek, nyugdíj-hozzájárulást sem fizetnek.

Románia 2022-ben 100 ezer munkavállalási engedélyt bocsáthat ki az EU-n kívülről érkező személyek részére, dupláját a tavalyi mennyiségnek. Ez azt jelenti, hogy az építőiparba is sokkal többen érkezhetnek, mint tavaly.