Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Leállt a termelés a kolozsvári Clujana cipőgyárban, azt követően, hogy többségi tulajdonosa, a Kolozs Megyei Önkormányzat felszólította, hogy ürítse ki a Korvin (1 Mai) téri ingatlanokat, melyekben mostanáig működött - írja a Maszol az economedia.ro gazdasági hírportál híre alapján.

Ezzel párhuzamosan a részvénytársaság egyik hitelezője kezdeményezte a bíróságon a csődeljárás megindítását.

A cég elődjét 1911-ben alapították a Renner fivérek. Trianon után Dermata lett a neve, s a legnagyobb romániai cipőgyár volt. 1948-ban államosították, a kommunista hatóságok Herbák Jánosra változtatták a nevét, később pedig Clujana lett. A 80-as években nyolcezer embert foglalkoztatott, termékeiért, főleg a szinte fogalomnak számító Clujana bakancsokért sorban álltak a vásárlók.

Rossz évek

A rendszerváltást követően, a rossz menedzsment miatt a Clujana csődbe ment. A megyei önkormányzat 2003-ban feltámasztotta, 2004-ben, pár tucat dolgozóval újraindult a termelés. A Clujana működése az utóbbi években nem volt egy sikertörténet, aminek a fő oka az volt, a termékek minősége meg sem közelítette a korábbi színvonalat, ráadásul a piaci harc is egyre élesedett.

cég szinte folyamatosan veszteséges volt, 2012 és 2019 között az éves deficit értéke 1,48 millió és 5,37 millió lej között mozgott. A vállalat mintaboltok nyitásával próbálkozott, ami teljesen elhibázott stratégiának bizonyult, mivel többségük a működési költségeket sem tudta kitermelni.

Utolsó évek

2016-ban még közel 10 millió lej árbevétele volt a részvénytársaságnak, 2018-ban azonban már csak 6,41 millió, egy évre rá pedig 1,84 millióra zuhant. Ezzel párhuzamosan a dolgozók száma is csökkent, a 2013-as 374-ről 123-ra. A mostani kilakoltatással valószínűleg véglegesen le is zárul a Clujana több mint egy évszázados története.