Túlkínálat alakul ki a világ cukorpiacán a következő években, ami lejtőre küldi az árakat, ami az erdélyi cukorrépából készült terméket sem fogja érintetlenül hagyni - idézte a Maszol azt a jelentést, amit Soren Jensen, a világ egyik vezető cukorkereskedőjének számító Alvean korábbi igazgatója készített. A szakember szerint ennek az oka a nemzetközi autóipar és autópiac radikális átalakulása, az elektromos meghajtású járművek gyors térnyerése.

Ennek következtében csökkenni fog a bioetanol iránti kereslet, márpedig a globális termelés tekintélyes részének a cukornád és a cukorrépa az alapanyaga. A bioetanolt a gépkocsiik üzemanyagaként hasznosítják. A világ legnagyobb exportőre Brazília, 2020-ban a dél-amerikai ország 2,68 millió köbmétert értékesített külföldön. Brazíliában az alternatív üzemanyagot cukornádból állítják elő.

„Egyértelmű, hogy az új technológia bevezetése jelentős fenyegetést jelent a brazíliai cukorfinomítási ágazat számára” – állapítja meg Jensen. A Brazíliában termesztett cukornádnak jelenleg több mint feléből készül üzemanyag.

A tanulmány szerzője szerint a bioetanol iránti kereslet 2025-től kezdődően fog számottevő mértékben csökkenni a világpiacon, 10 év alatt 40 százalékos lehet a visszaesés. A 2035 és 2040 közti időszakban újabb 20 százalékkal csökkenhet a bioetanol iránti igény globális szinten, ami azt jelenti, hogy két évtized múlva a kereslet a jelenleginek mindössze 40 százaléka lesz.

Romániában a cukorgyártás és a cukorrépa termesztés évek óta válságban van, az elmúlt időszakban gyárak sora zárt be. Tavaly 23 ezer hektáron termeltek cukorrépát. A legnagyobb cukortartalmú cukorrépa Kovászna megyében terem, ahol körülbelül 2600 hektár termőterületet használna ilyen célra.