Körülbelül 30 ezer lej (2,3 millió forint) bevétele származott tavaly Borszék önkormányzatának a szálláshelyek által fizetett turisztikai illetékből, ami a vendégek által fizetett szállásdíj egy százaléka - írja a Maszol. „A teljes összeget Borszék népszerűsítésére fordítjuk, az önkormányzat még ki is pótolja” – nyilatkozta a Maszolnak Mik József polgármester.

A Borszék promotálására fordított összeg jóval nagyobb is lehetne, azonban sok szállásadó részben vagy teljesen feketén dolgozik, s így kibújik a turisztikai illeték fizetése alól is. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint 2021-ben 7041 turista kereste fel Borszéket, azonban a polgármester szerint a valós szám ennek a duplája-triplája.

Tusnádfürdőn, az önkormányzat döntése értelmében a turisztikai illeték fix összeg, 1 lej/turista/nap. Ebből tavaly 134 ezer lej folyt be az önkormányzat számlájára. „A szállásadók 70 százaléka korrekt, de vannak olyanok is, akiknél egész hónapban telt ház van, a hónap végén pedig bejelentik, hogy 24 vendégük volt” – mondja Böjte Csaba Ernő alpolgármester.

A tusnádfürdői önkormányzat sokkal kevésbé hatékony az illeték behajtásában, mint a borszéki, hiszen 134 ezer vendégéjszaka után 134 ezer lejt szedett be, ami csak négy és félszerese a borszéki összegnek, míg a vendégéjszakák száma tízszeres. Tusnádfürdőn a közvilágítás és az ivóvízellátás fejlesztésére, valamint a közterületek takarítására fordítják a pénzt.

Nem mindenütt sumákolnak

Kovásznán tavaly 622 ezer lej folyt be a turisztikai illetékből, tájékoztatott Gyerő József polgármester. Az illetékből befolyt pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmussal kapcsolatos kiadásokra fordítja: reklámra, információs táblák kihelyezésére, köztéri rendezvényekre, parkokra, közvilágításra, a sípálya és a korcsolyapálya működtetésére. Véleménye szerint az adócsalás kevéssé jellemző a kovásznai szállásadókra, aminek a magyarázata az, hogy a szálláshelyek zöme nagy cégek kezében van.

Szovátán jövőre vezetik be a turisztikai illetéket, nyilatkozta Fülöp László Zsolt polgármester. Az önkormányzat már évek óta tervezi ezt, de az elv az, hogy ne vessenek ki új adót, ha annak fejében nem nyújtanak plusz szolgáltatást. Jövőre elkészül az 500 férőhelyes amfiteátrum a fürdőtelepen, ahova az illetékből befolyó pénzből szerveznek majd programokat.

Az önkormányzat becslései szerint az új bevételi forrás évi egymillió lejt jelent majd. Ez többé-kevésbé reálisnak tűnő összeg, figyelembe véve, hogy 2019-ben a vendégéjszakák száma szinte azonos volt Szovátán és Kovásznán.