Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bukarest mellett Kolozsváron, Temesváron és Nagyváradon a legmagasabbak a fizetések az építőiparban - írja a Maszol. Az eJobs.ro munkaközvetítő portál adatai szerint a fővárosban az ágazati átlagbér nettó ötezer lej, a három erdélyi városban pedig négyezer lej (288 ezer forint) az átlagos kereset az építőiparban.

A legjobban a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembereket fizetik. Egy kellő tapasztalattal rendelkező tervezőmérnök 20 ezer lejt is meg tud keresni, más, szintén mérnöki diplomát feltételező munkakörökben dolgozók pedig 17-18 ezer lejes fizetésre számíthatnak. A darukezelőket jelenleg akár 15 ezer lejes bérrel csábítják egyes munkáltatók, de 10 ezer lejt megadnak egy jó kőművesnek vagy vízvezeték-szerelőnek is.

Az eJobs adatai szerint az építőiparban dolgozók 48,2 százaléka keres havi nettó 4 ezer lejnél kevesebbet, 34,5 százalékuk pedig 4 és 7 ezer lej közti összeget visz haza. A fennmaradó 17 százalékuk bére meghaladja a 7 ezer lejt.

Az építőiparban nagy a munkaerőhiány, ami miatt a munkáltatók kénytelenek viszonylag jól fizetni az alkalmazottaikat, főleg a gazdaságilag fejlett régiókban. Az ágazati dolgozók jelenleg adókedvezményben részesülnek, mentesítve vannak a 10 százalékos jövedelemadó és a 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól.