Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre súlyosbodik az erdőtűzhelyzet Dél-Európában: ahogy korábban a Napi.hu is megírta, a kiszáradás miatt Horvátországban is több komolyabb erdőtűz pusztított. Az Európai Unió területén tomboló szárazság a legsúlyosabb a közösség történetében. Az ENSZ mérései szerint a mediterrán régió 20 százalékkal gyorsabban melegszik a bolygó átlagánál.

Az egyre gyakoribb hőhullámoknak és szárazságnak kitett erdős területeket egyre inkább magukra hagyják Európa-szerte. Az utóbbi évtizedekben a kontinensen tömegek költöztek vidékről a városokba a jobb élet reményében. A mezőgazdasági munkák többé már nem vonzóak, az erdészet sem egy népszerű pálya – írja az AP.

Lobbanékony tájak

Az erdő pedig tele van éghető anyagokkal: kidőlt fatörzsekkel, lehullott ágakkal, elhalt levelekkel, vagy kiszáradt fűvel. Az elmúlt egy-kétezer év során példátlan, hogy ennyi éghető anyag halmozódott fel az erdőkben – mondta Johann Goldammer, a Global Fire Monitoring Center vezetője. Egy óvatlanul gyújtott szikra is elég lehet futótűz kialakulásához, amely lángra lobbanthat egy teljes erdőt. Portugáliában – ahol több mint százan vesztették életüket erdőtüzekben 2017-ben, – a hatóságok szerint az erdőtüzek 62 százaléka tarlóégetés, vagy más, óvatlanul végzett mezőgazdasági munka miatt alakul ki.

Az európai tűzoltóknak soha nem volt még ennyire nehéz dolguk, különösen a kontinens déli részén, ahol a magas hőmérséklet, a szárazság és az erős szél miatt a nyári erdőtüzek már teljesen megszokottnak számítanak – mondta Friederike Otto, a londoni Imperial College klímatudományi intézetének adjunktusa. „Megelőzni nem tudjuk az erdőtüzeket, meg kell tanulnunk együttélni velük” – tette hozzá. A pusztítást az erdőgazdálkodás felülvizsgálatával lehetne megfékezni, az alapvető változásokhoz azonban évtizedekre van szükség.

Múlt hét szombatig 450 ezer hektár égett le idén, ami a 2006 és 2021 közötti évekkel összehasonlítva drasztikus emelkedést jelent. Ebben az időszakban az átlagos leégett terület 110 ezer hektár volt az év júliusának közepéig. Idén a tavasz, különösen a május szélsőségesen meleg volt Európa délnyugati részén: Spanyolországban több városban 40 fok feletti hőmérsékleteket mértek, Portugáliában 90 éve nem volt ennyire forró a május, Franciaországban pedig a mérések kezdete óta soha. Emiatt egyre korábban kezdődő erdőtüzekkel kell számolni a kontinens délnyugati részén.

A közeljövőben akár „megatüzek” is kialakulhatnak, amelyek gyakorlatilag megállíthatatlanok

 – írja az AP.