Nem tiszteséges, hogy a Nyugat "provokatív" intézkedéseket hoz Oroszországgal szemben – így reagált Recep Tayyip Erdogan török elnök arra a hírre, hogy az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra.

A török elnök szerint a Nyugat hozzáállása nem helyes, mert provokációval nem lehet eredményeket elérni. „Az is provokáció, hogy a nyugati országok fegyvereket küldenek Ukrajnába” – mondta Erdogan belgrádi sajtótájékoztatóján.

Erdogan egyszer ide, másszor odamondogat

Európa már azzal hibát követett el, hogy alulbecsülte Oroszországot, és nem gondolt arra, hogy ha ellenséges lépéseket tesz, akkor Moszkva visszavág, elzárja a gázt. Erdogan szerinte a háborúnak nincsen győztese. „Nincsen győztes egy ilyen háborúban, de úgy gondolom, hogy elég sok vesztes van, nagyszámú vesztes, és az emberéletek elvesztése mellett óriásiak a pénzügyi veszteségek is.” A török elnök szerint nem úgy tűnik, mintha a háború rövidesen véget érne.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán több bejelentést is tett az energiaválság kezelésére, többek közt az EU-ban bevezetnék az extraprofitadót az energiaáremelés miatt jelentős nyereségre szert tett energetikai cégekre és a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatokra, a bevételből pedig a kiszolgáltatott cégeket és fogyasztókat támogatnák. A javaslatokról pénteken tárgyal az Európai Bizottság.