Recep Tayyip Erdogan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén felszólalva arra emlékeztetett, hogy Adnan Menderes egykori miniszterelnök 1950. május 14-én elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson.

A Török Köztársaság 1923-as megalapítása óta az 1950-es parlamenti választás volt az első, amelyen Mustafa Kemal Atatürk Köztársasági Néppártja (CHP) veszített. A Demokrata Párt nyert, és Adnan Menderes alakíthatott kormányt.

Az idei választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Recep Tayyip Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében.

A legnagyobb tömörülés közülük a CHP. A szövetség még nem hirdetett köztársaságielnök-jelöltet.

Recep Tayyip Erdogan szerdai beszédében az egykori Demokrata Párt mottóját is felidézte, amely úgy hangzott, "Elég! A szó a nemzeté!".

Az államfő ezzel összefüggésben hangoztatta: a választópolgárok 73 év után ugyanazon a napon szintén azt mondják majd az ellenzéki összefogásnak, hogy "elég".

Korábban írtunk róla, hogy a papíron ugyan némileg mérséklődő, de így is 64 százalékkal száguldó török infláció érdemben befolyásolhatja a soron következő parlamenti- és elnökválasztás kimenetelét. Erdogan ígérete szerint utoljára indul az elnöki posztért. Róla egyébként köztudott, hogy nem hisz a klasszikus és amúgy bevett közgazdasági elméletekben. Ellenben rendszeresen rúg ki ellenkező jegybankelnököket, vagy kedvezőtlen adatokat szolgáltató statisztikai hivatal-vetetőt, ha nem hozzák a központi direktívában előírt számokat.