Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A török elnök egy csütörtöki ankarai rendezvényről, a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette erre a lehetőségre.

Értesülések szerint a török elnök nem először fenyegetőzött ezzel. Egy görög hírportál a hét elején arról számolt be: Erdogan már tavaly novemberben Brüsszelben Junckert és Tuskot azzal fenyegette meg, hogy Törökország menekültekkel árasztja el Európát, ha az unió vezetői nem kötnek jobb alkut Törökországgal a menekültválság megoldása érdekében.

A török államfő csütörtökön rámutatott: hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerőknek és Oroszországnak a civil lakosságot célzó légicsapásai Aleppóban és környékén. Beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében. Ahelyett, hogy az ENSZ utasításokkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.

Szégyen!

Törökország ez idáig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, amelyhez az ENSZ 455 millió dollár támogatást adott. Szégyen - minősítette a hozzájárulás összegét a politikus. A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket".

Más országok száz, háromszáz, ötszáz esetleg ezer menekültet fogadtak be - folytatta. Korábban az edirnei határnál többször megállítottuk a nyugatra tartó migránsokat, de lehet, hogy később átengedjük őket és egyszerűen csak jó utat kívánunk nekik - fogalmazott az elnök.

Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. Oroszország tavaly szeptember vége óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére légicsapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták és más fegyveres ellenzéki csoportok ellen harcoló kormánycsapatokat.

Szíriából újabb hullám érkezik

Közben csütörtökön Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere, miután Lazar Comanescu román külügyminiszterrel találkozott Bukarestben, arról beszélt, hogy sikerült ugyan tizedére csökkenteni a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók számát, ám Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható, ha nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra.

Elmondása szerint a török hatóságok tavaly 145 ezer határsértőt és 4500 embercsempészt tartóztattak le, a török partokról az EU-ba jutó illegális bevándorlók számát pedig a napi háromezerről háromszázra sikerült visszafogni. Bozkir szerint azonban a helyzet ismét rosszabbodhat, hiszen amióta a "szíriai kormányerők és Oroszország egyesült erővel bombázzák Aleppót" újabb ötvenezer szíriai érkezett a török határra. Rajtuk kívül rövid távon további félmillió potenciális menekülttel lehet számolni, de szerinte akár 3,5 millió ember is útra kelhet otthonából, ha tovább romlik a helyzet Szíriában - jósolta a török miniszter.

Bozkir beszámolója szerint Törökországba eddig 2,6 millió "vendég" érkezett Szíriából. Ankara csak a táborokra 8 milliárd dollárt költött, de ha a helyhatóságok, a civil társadalom, és az állam valamennyi költségét összeszámolják, együttesen már 20 milliárd dollárt költöttek a szíriai menekültekre.

Mindenkinek együtt kell működni

A migrációs válság azonban az egész emberiség problémája, megoldásához pedig minden érintett félnek együtt kell működnie - figyelmeztetett a török miniszter. Az Európai Unióval kidolgozott közös cselekvési tervben előirányzott hárommilliárd eurós összegről kijelentette: ezt nem Törökország kérte, nem utak és hidak építésére fogja költeni, hanem a "szíriai vendégek" elszállásolására, egészségügyi ellátására, a negyedmillió szíriai gyerek iskoláztatására, újabb táborok építésére és mindennek az a célja, hogy csökkentésék a nyomást, amelyet az illegális bevándorlás jelent Európa számára.