Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezéssel kapcsolatban a helyzet "terepen" történő stabilizálását tartja a legfontosabbnak. Kijelentette, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság a közeljövőben megkezdi munkáját. Megerősítette, hogy szeptember közepén részt vesz a szíriai rendezésről Ankarában tartandó orosz-török-iráni csúcstalálkozón.

Erdogan hangsúlyozta: a szíriai kormányerők offenzívája Észak-Szíriában arra készteti Törökországot, hogy éljen az önvédelem jogával, és szükség esetén megfelelő intézkedéseket tegyen. Az Idlíb tartományban zajló offenzíva - amelyet elfogadhatatlannak nevezett - felborította a Törökország és Oroszország által megteremtett nyugalmat. A török elnök azt mondta, elvárja az Egyesült Államoktól, hogy tartsa magát a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági zónával kapcsolatos kötelezettségvállalásához.

Putyin úgy vélekedett, hogy Ankara által szorgalmazott, a török-szíriai határ mentén létrehozandó biztonsági zóna hozzájárul majd Szíria területi épségének megőrzéséhez. Az orosz elnök arról is beszámolt, hogy Erdogannal orosz harci repülőgépek - a Szu-35-ös és a Szu-57-es - közös gyártásának lehetőségéről tárgyalt. A kooperáció potenciális területeként nevezte meg új fegyverek és a rádiólokációs harc eszközeinek előállítását is.

Erdogan bejelentette, hogy Törökország folytatni kívánja Oroszországgal a hadiipari együttműködést, egyebek között a harci repülőgépek gyártásában. Putyin közlése szerint a török vendégek figyelmét a Zsukovszkijban kedden megnyílt MAKSz-2019 kiállításon felkeltette az MSz-21-es utasszállító repülőgép, valamint több helikopter is, beleértve a Mi-38-ast és a légi mentésre használt könnyű gépeket.

Az orosz elnök arról is szólt, hogy a nap folyamán megérkeztek Ankarába az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszer újabb ütegének elemei. Mint mondta, az év végig megkezdődik a gáz szállítása a Török Áramlat vezetéken. Emlékeztetett, hogy ennek második szála Európába fog vezetni. Putyin meghívta Erdogant, hogy vegyen részt az október 2. és 5. között megrendezendő moszkvai energetikai héten.

Putyin közölte, hogy Moszkva és Ankara megállapodást készít elő a nemzeti devizában történő kétoldalú elszámolás bevezetéséről.