Erdogan kormánya jogszabályokkal tervez fellépni az álhírek és dezinformációk online terjesztésének kriminalizálása érdekében. A kritikusok szerint a javasolt változtatások korlátoznák a szólásszabadságot –írja az AP.

"A közösségi média, amelyet megjelenésekor a szabadság szimbólumaként írtak le, mára a demokrácia egyik fő veszélyforrásává vált" - mondta Erdogan egy videoüzenetben, amelyet a kormány által szervezett isztambuli kommunikációs konferencián mondott.

Hozzátette: "Igyekszünk megvédeni népünket, különösen társadalmunk kiszolgáltatott rétegeit a hazugságoktól és a dezinformációtól anélkül, hogy megsértenénk polgáraink  pontos és pártatlan tájékoztatáshoz való jogát".

Törökország tavaly törvényt fogadott el, amely előírja, hogy az 1 milliónál több felhasználóval rendelkező közösségi médiaplatformoknak jogi képviselőt kell fenntartaniuk és az adatokat az országban kell tárolniuk.

A nagy közösségi médiavállalatok, köztük a Facebook, a YouTube és a Twitter azóta irodákat létesítettek Törökországban.

Az új jogszabály a kormánypárti médiajelentések szerint a "dezinformáció" és az "álhírek" terjesztését bűncselekménnyé tenné, amely akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. Emellett létrehozná a közösségi média szabályozó hatóságot is.