Egy 17 éves török fiú, aki Ankara Keçiören kerületében dolgozik pincérként és először fog szavazni a jövő évi elnökválasztáson a fiatalok optimizmusával azt mondta a Financial Times riporterének, hogy a választás teljesen nyílt. Lehet, hogy a Törökországot 20 éve vezető Recep Tayyip Erdogant újraválasztják, de legalább ennyi esélye van annak is, hogy át kell adnia a hatalmat. Az ifjú szavazó bizonyára tisztában van a közvélemény-kutatók méréseivel, ebből vonhatta le a következtetését.

Az elnök Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nevű formációja és szövetségesei együtt a szavazatok 32 százalékára számíthattak a Metropoll intézet júniusi felmérése szerint, míg a hat pártból álló ellenzéki csoportosulásnak 37 százalékot mértek. Ha az utóbbihoz hozzáadjuk a kurd pártot, amely szintén ellenzékben van, akkor 48 százalékot kapunk.

Erdogannak mennie kell?

Az életszínvonal jelentős romlása miatt Can Selçuki, a Türkiye Raporu közvélemény-kutató intézet igazgatója úgy véli, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az államfő elveszíti az elnökválasztást és a pártja a parlamenti választást. Nem tud mit tenni: ha szigorít az ultra laza monetáris politikán akkor, azért romlik a helyzet, ha nem tesz semmit, akkor meg azért.

Erdogan három év alatt három jegybankelnököt rúgott ki, amiért kamatemelést javasoltak neki, és ezzel folyamatosan alacsonyan tudta tartani a hitelköltségeket. Ez támogatta gazdasági növekedést, de a líra 50 százalékkal gyengült a dollárral szemben az elmúlt 12 hónapban és az 1990-es évek óta nem látott magasságba szökött az infláció. Csak olyan országok előzik majd meg ezen a téren az országot, mint például Venezuela.

Feszültségelterelő hangulatkeltés: jöhet?

Nyugati diplomaták attól tartanak, hogy Erdogan a választási kampányban USA- és Európa-ellenes hangulatkeltéssel akarja majd elterelni a szavazók figyelmét életük keserűségéről, ám Selçuki szerint ez a taktika egyre kisebb hatással jár. Ha ugyanis nincs az embereknek mit a tejbe aprítaniuk, akkor nem érik be ehelyett szellemi táplálékkal.

Az elemzők nem feltétlenül értenek egyet ezzel a véleménnyel. Sokan úgy gondolják, korai még arra számítani, hogy vége az Erdogan-AKP érának Törökországban. Először is az ellenzék még nem találta meg a vezérét, így nem tudja felmutatni azt az embert, aki rendet tenne a hatalomból távozók után. A Metropoll felmérésében a megkérdezettek 16 százaléka nem adott világos választ arra, melyik oldalra fognak szavazni, és ez elég nagy bizonytalanságot hordoz.

Nem fogja hagyni magát

Erdogan természetesen nem fogja hagyni magát, mindent be fog dobni, hogy aláássa az ellenzéki szövetség törékeny egységét. Sokan attól tartanak, hogy az elnök, akiktől nem idegen, hogy börtönbe küldje politikai ellenfeleit és korlátozza a szólásszabadságot, választási csalásokkal fogja színesíteni a szavazást.

Sok múlik majd azon, miként döntenek az AKP szavazói, akik húsz éve hatalmon tartják a pártot és az államfőt. Jelentős részük nem érzi úgy, hogy a gyümölcsök a drágulás nyomán elérhetetlenné váltak volna nekik. Még van mit a fazékba aprítaniuk, bár olcsóbb termékekkel kellett helyettesíteniük, amit korábban vásároltak. A kormánypárti szavazókat is elszomorítja az ország helyzete, és ha csak annyit tesznek, hogy nem vesznek részt a választáson, az végzetes lehet Erdogannak és pártjának.