Theresa May brit miniszterelnök azt mondta az előrehozott választás kampányának kezdetén, április közepén, hogy az a 20 százalékpontos vezetés, amit akkor mértek pártjának, a toryknak a Munkáspárttal szemben, csalóka lehet. Most, hogy a sokadik közvélemény-kutatás szerint zuhan a különbség köztük, kezd ez a figyelmeztetés vészjóslóvá válni - derült ki a Bloombeg és a Reuters cikkeiből.

A kormányfő védekezésre kényszerült a kampányban, miután tanácsadóival együtt számos hibát követett el, miközben a Munkáspárt nyomja populista propagandáját. A párt aktivistái és a szakértők már nem fakadnak harsány kacagásra azt hallva, hogy Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére veheti át az ország irányítását a jövő heti parlamenti választások után.

Válaszok helyett kérdések

Egyesek már azt is megkérdőjelezik, hogy bölcs dolog volt-e a kormányzó konzervatívok kampányát May személyes vonzerejére építeni, arra biztatva a választókat, hogy szavazzanak Mayre és csapatára a sorsfordító brexittárgyalások megkezdése előtt. A befektetők kénytelenek szembe nézni a ténnyel, hogy a kormányfő ígérete, miszerint erős és stabil kormányt alakít a toryk nagy parlamenti többségére alapozva, illúziónak bizonyulhat.

Az idegesség biztos jele, hogy a font, amely a brexitről döntő tavaly júniusi népszavazás óta 14 százalékot veszített értékéből, tovább gyengült azoknak a közvélemény-kutatási eredményeknek a publikálása után, amelyek egymás után jelezték, hogy a csökken a Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben.

A konzervatívoknak minden okuk megvan aggódni amiatt, hogy a Munkáspárt lendületbe jött, de még mindig nekik áll a meccs - foglalta össze a szavazás előtt tíz nappal kialakult helyzetet Andrew Hawkins, a ComRes Ltd. közvélemény-kutató intézet elnöke.

Elszállt a magabiztosság

A manchesteri terrortámadás után néhány napra felfüggesztett kampány újraindulása után May visszatért eredeti üzenetéhez, miszerint ellenfele, Corbyn kormányfőként nem lenne képes sikeresen átnavigálni az Egyesült Királyságot a brexittárgyalásokon. Elszállt azonban korábbi magabiztossága, ugyanis óriási támadási felületet kínál ellenfeleinek azzal, hogy programja nem sok jót ígér a briteknek a társadalombiztosítás és a szociális ellátás területén.

Jött a rottweiler

Erre világított rá a Sky Newsnak adott keddi interjújában Jeremy Paxman riporter, akit arról ismernek, hogy kérdéseivel rottweilerként ugrik rá interjúalanyaira. May orra alá dörgölte, hogy a szociális kérdésekben többször megváltoztatta véleményét. Ha Brüsszelben ülnék ennek alapján azt gondolnám, hogy ön csak egy szájhős, aki az ellenfél első puskalövésére megfutamodik - tette hozzá rávilágítva a miniszterelnök gyenge pontjára.

Eközben Corbyn relaxáltan válaszolgatott a rámenős újságírónak. Kifejezetten nagy tapsot kapott, amikor egy viccel ütötte el azt a kérdést, miszerint meg akarja-e szüntetni a monarchiát az Egyesült Királyságban. Magyarázkodás helyett csak egy megjegyzést tett: Tudja mit? Nagyon jókat beszélgettem a királynővel.

Ki volt a felelős?

A kormánypártnak elvileg hasznot kellett volna húzni a manchesteri terrortámadásból, ugyanis a választók az ilyen események hatására általában a változatlanság, azaz az éppen regnáló kormány pártjára állnak. Csakhogy kiderült, hogy a hatóságokat többen is figyelmeztették, hogy a merénylő, Salmon Abedi szélsőséges nézeteket vall, ezért veszélyes lehet, ám nem törődtek a jelzésekkel. Ez visszaüthet Mayre, ugyanis 2010 és 2016 között ő volt az ország belügyminisztere.

Újabb mérés

A legújabb közvélemény-kutatás, amelyet a Survation intézet végzett az ITV médiacég megrendelésére, arra az eredményre jutott, hogy a Konzervatív Párt támogatottsága 43 százalékon stagnál, miközben a Munkáspárt három százalékponttal, 37 százalékra jött fel. A felmérést a hét végén végezték. A megkérdezettek fele Mayt, 30 százalékuk Corbynt látná szívesen a miniszterelnöki székben. Utóbbi ezzel javított korábbi megítélésén.