Az állami vállalatok dominanciája számos iparágban korlátozza a vállalkozásokat és a beruházásokat, rontja Oroszország versenyképességét, ez a gazdasági model veszélyezteti az ország jövőjét - mondta a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon tartott mai beszédében Dmitrij Medvegyev államfő. Ennek jegyében felhívta a kormányt, hogy mondjon le ellenőrző pakettjéről több óriásvállalatban, és közölte: az eredeti tervekkel ellentétben három éven belül nem 30, hanem 36 milliárd dollár értékű állami vagyont privatizálnak. Azonnal utasítást is adott, hogy augusztus 1-ig dolgozzák ki a módosított privatizációs programot. Emellett közölte, hogy különleges munkacsoportot hozat létre, amelynek célja a gazdaságpolitikai döntések decentralizálásának és az adórendszer reformjának előkészítése.

Medvegyev a fórumon hivatalosan bejelentette az orosz közvetlen befektetési alap létrehozását, amely a következő öt évben 10 milliárd dolárral támogatja a legígéretesebb befektetéseket az állami Vnyesekonombank (VEB) leányvállalataként. Vezérigazgatójává Kirill Dmitrijevet, a VEB elnökét nevezték ki, aki a világ vezető befektetési alapjaival folytatott hónapokon át tárgyalásokat, amelyekben aktív szerepet vállalt Vlagyimir Putyin miniszterelnök is.

Ugyancsak a nyugati befektetők örömére az államfő közölte, hogy jövőre a jelenlegi 34-ről 30 százalékra, a kisvállalkozások esetében 20 százalékra csökkentik a tulajdonosok legnagyobb közterhét, az alkalmazotti bérek után befizetendő kötelező biztosi díjat. Medvegyev elismerte, hogy ez nem minősíthető radikális változásnak, de főleg a kis- és középvállaltoknak sokat fog jelenteni, és reménye szerint ösztönzőleg hat majd a beruházásokra. Ezt a díjat a kormány tavaly emelte fel 26-ról 34 százalékra, amiből 700-800 milliárd rubeles plusz bevételt várt.