Bulgária korábban azzal számolt, hogy a csatlakozásra még 2019 végéig sor kerül.

A bolgár pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott: "ha minden jól halad, akkor Bulgária a születésnapomig, azaz április 30-áig már az ERM-2-ben lesz".

Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor 2022-ben vezetheti be az eurót - írta az MTI. Az ország már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát.

Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az EU egyik legkevésbé eladósodottabb országa. Ugyanakkor az EU legszegényebb állama és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (ECB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.