A lengyel kormány előkészített egy törvényt, ami tartósan rendezi a lengyel-belorusz határon kialakult bevándorlási frontvonalra érvényes szabályozást – derül ki a Notes from Poland hírportál jelentéséből. Az új törvényre azért van szükség, mert az ország alkotmánya értelmében a rendkívüli állapotot csak egyszer lehet meghosszabbítani, és ezt a hátár körzetében már megtették.

Az új rend lényegében a korábbi szigort tartja fenn, azzal a különbséggel, hogy a határőrség engedélyével újságírók bejuthatnak a korlátozások alatt álló zónába.

Eközben a varsói jegybank elnöke, Adam Glapinski bejelentette, hogy a nemzeti bank olyan bankjegyet és érmét akar kibocsátani, ami Lengyelország keleti határának védelméről emlékezik meg. Az újdonságokat gyűjtőknek szánják. Azt még nem döntötték el, hogy mi kerül a bankjegy és az érme oldalaira, de bizonyára nagyon szépen mutatna a határkerítés, amelynek építéséről nemrégiben fogadott el törvényt a varsói parlament.

Az ötlet nem talált lelkes támogatásra az ellenzék körében. Bartosz Arlukowicz korábbi egészségügyi miniszter, jelenleg parlamenti képviselő például azt írta a közösségi médiában, hogy a hétszázalékos inflációról kellene megemlékezni inkább. Ezzel arra utalt, hogy októberben 6,8 százalékra gyorsult a pénzromlás éves üteme Lengyelországban, ami két évtizedes csúcs.

Emellett talán sokallja, a jegybank kedveskedését: nemrégiben olyan 20 zlotyis hoztak forgalomba, amelyen Jaroslaw Kaczyisnki, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökének, Lengyelország tényleges vezetőjének ikertestvére Lech Kaczynski látható, aki megszólalásig hasonlít rá. A bankót a tragikus szmolenszki repülőbaleset emlékére bocsátottá ki, amelyben Lech Kaczynski, az ország akkor államfője életét vesztette.