A 2011-es változás összhangban áll a 2004 óta zajló csökkenő tendenciával - fogalmaz a Bizottság jelentése mellé kiadott közlemény. Fontos, hogy tartsuk az irányt, ám a 2020-ra tervezett 20 százalékos csökkentés nem valósul meg automatikusan, hanem folyamatos erőfeszítéseket kíván - mondta Connie Hedegaard, klímaügyi biztos. A politikus szerint ezzel együtt az olyan új kezdeményezések és szabályok, mint például az energiahatékonysági direktíva, az EU akár a 20 százalékot meghaladó mértékű csökkentést is végrehajthat. Ennek értelmében 2013-tól az EU-nak évente meg kell határoznia az adott időszakra vonatkozó kibocsátáscsökkentési célszámokat, annak érdekében, hogy 2020-ra valóban teljesüljön az 1990-es állapothoz mért 20 százalékos redukció.

Jelenleg az EU üvegházgáz-kibocsátási aktivitása 18 százalékkal marad el az 1990-es szinttől. Az unión belül ugyanakkor hatalmas eltérések mutatkoznak, a jelentés szerint, míg például Magyarország két évtized alatt több mint 40 százalékkal fogta vissza emisszióját, Spanyolország több mint 20 százalékkal több üvegházgázt bocsát a légkörbe.

Az ENSZ tavalyi, dél-afrikai klímatárgyalásain a részt vevő országok megállapodtak arról, hogy legkésőbb 2015-re kidolgozzák a 2020 utáni időkre vonatkozó keretegyezményt. Arról is döntés született Durbanban, hogy meghatározzák a további teendőket annak érdekében, hogy az iparosodás előtti állapothoz mérten legfeljebb 2 Celsius fokos hőmérsékletemelkedés mehessen végbe a globális klímában.

Günther Oettinger energiaügyi biztos és Connie Hedegaard klímavédelmi biztos szerdán benyújtott közös előterjesztésében az uniós klímavédelmi célok elérésében az élelmiszeripari alapanyagként is szolgáló növények üzemanyag-termelési célú termesztésének visszaszorítását javasolta. Az üzemanyag-felhasználásra az EU tízszázalékos megújítható energiaforrás-részarányt tűzött ki célul 2020-ra. Az új javaslat szerint ennek csak a fele, legfeljebb 5 százalékpont származhatna élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas növényi termékekből. Az uniós biztosok egyúttal elvonnák a bioüzemanyag-termelés állami támogatását, mivel csak csekély mértékben járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez. Az előterjesztés szerint bioüzemanyagot alapvetően csak hulladékból vagy algákból lehet majd előállítani, mivel ezek nem vesznek el termőterületet sem a mezőgazdaságtól, sem pedig ökológiailag fontos erdőktől vagy mocsárvidékektől.