Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Mégpedig azért nem, hogy "azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel" - fogalmazott egy péntek esti interjúban Emmanuel Macron, aki szerint az orosz elnök történelmi és alapvető hibát követett el Ukrajna lerohanásával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett üzenetében elutasította Macron logikáját, mondván, hogy az ilyen felhívások "megalázhatják Franciaországot és minden más országot, aki ilyenre szólít fel".

"Oroszország saját magát alázza meg. Inkább arra kellene összpontosítanunk, hogyan tegyük helyre Oroszországot. Ez hozza el a békét és ment meg életeket" - írta Kuleba az MTI szerint.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, aki az orosz féllel folytatott tárgyalásokon az ukrán küldöttség tagja volt, az ukrán állami televízióban a háborúban szembenálló felek közötti közvetítéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: "amíg nagy mennyiségben kapunk fegyvereket, amíg erősítjük az állásainkat, amíg visszaszorítjuk az orosz erőket amennyire csak lehet, Ukrajna határáig, addig nincs szó tárgyalásokról".

Ukrajna, amelynek állítása szerint Oroszország a területe 20 százalékát foglalta el, most hatékonyabb fegyvereket kap a Nyugattól. Az Egyesült Államok egyebek mellett HIMARS precíziós rakétarendszereket szállított Ukrajnának, amelyek nagyobb távolságról is elérhetik az orosz állásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország tucatjával semmisítette meg az amerikai fegyvereket - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az interjú vasárnap kerül adásba.

Négy külföldi fegyveres - német, francia, ausztrál és holland állampolgár - halt meg az ukrajnai háborúban - jelentették be Kijevben szombaton az ukrán hatóságok.

Az Ukrajnai Területvédelmi Légió, az ukrán hadsereg külföldiekből álló egysége megköszönte az "elesett testvéreknek" a szolgálatot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szólított fel önkénteseket szerte a világból, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereg elleni harchoz. A légiót ebből az indokból alapították, és jelenleg is folyik a toborzás.

Egy híres kelet-ukrajnai ortodox kolostor fából épített templomát találták el a legutóbbi tüzérségi támadás során - közölte szombaton Volodimir Zelenszkij. "Az orosz tüzérség ma ismét támadta Szvjatohirszk barlangkolostorát" - írta az elnök Telegram-csatornáján, és egy videót is közzétett a lángokban álló épületről. Az elnök közölte, hogy a héten már orosz tüzérségi támadás érte a Donyeck megyében fekvő ortodox kolostort, akkor négy személy sebesült meg súlyosan. Az elnök szerint a barlangkolostorba háromszáz polgári személy - közöttük hatvan gyermek menekült a tüzérségi támadások elől.

A Szűz Mária Elszenderülése kolostor az egyike Ukrajnában a három legszentebb ortodox kegyhelynek. A háború előtt zarándokok ezrei látogatták.