A szóvivő a szokásos kormányzati retorikában kezdett beszélni a PestiSracok.hu-nak adott interjújában a jövő évi választásokról: eszerint a két irányító pártnak nem is feltétlenül az ellenzékkel kell megmérkőznie, hanem az azok mögött álló informális és gazdasági hatalommal, amely kimeríthetetlen erőforrásokkal bír. Ezeket ő összekötötte a migrációval, miszerint a szervezetek "el akarják takarítani az útból" a migrációt akadályozó és ellenző magyar kormányt.

Az év sikereként a magyar gazdaság teljesítményét említette, megjegyezve, az "nem szenzáció, mert kemény munka és kormányzati teljesítmény van mögötte". 2017 meglepetésének pedig azt nevezte, "az ellenzék még mindig nem jött rá, hogy a valóságról kellene beszélni, és akkor könnyebben jutnának el a választókig" - idézi az MTI a politikust.

Az év botrányának meglepő módon a szexuális zaklatásokat nevezte. Úgy látja, ezeket értékalapon könnyebben ki lehet védeni. "A balliberális oldalon showelemként kezelik a szexuális zaklatásokat és leszámolásos formát öltenek az írások. Nem vagyok biztos benne, hogy ez segít az ügynek. Az aktivista és mozgalmár álláspont nem jó ómen a probléma megoldásához" - mondta Kovács Zoltán.

Az interjúban értékelte a kormány munkáját is: szerinte hét év szisztematikus munkájával, "kockázatokat vállalva és kockázatos döntéseket is hozva nagyon komoly eredményeket lehetett elérni a nemzeti alapú kormányzásban, amely Magyarország és a nemzet mozgásterét alapvetően megváltoztatta. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi világban, a globalizációban a nemzet a legjobb megoldás és így egy nemzeti kormány."

A Brüsszellel való vitákat is a valóságról való beszéd hiányaként írta le. Azt mondta, hogy a migráció ügyében a magyar kormány lerombolt egy falat, most helyette másikat építenek.

Erre - úgy látja - azért van szükség, mert a közeljövőben Magyarországnak is bele kell integrálódnia a globalizációs folyamatokba. De mindezt úgy, hogy az ország "hagyományai, az alapértékek, amelyek életünket irányítják működőképesek maradjanak."

Egy kormánynak az a jó, ha egy felelős, jól működő ellenzéke van. Hogy ki hogyan számol el a lelkiismeretével a baloldalon vagy a Jobbikban, az csak rájuk tartozik, és majd a választó ítéletet mond mindenkiről - tette hozzá a kormányszóvivő.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök a lázadás évének nevezte az ideit, a kormányszóvivő szerint a 2018-as a magabiztos remények éve lesz.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.