"Egyértelmű a népakarat: az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság, hogy a határokat megvédjék, és hogy vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek. Vigyék vissza őket oda, ahol újrakezdhetik az életüket" - mondta el a magyar kormányfő sajtótájékoztatóján, melyet közösen tartott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel közös megbeszélésük után.

A miniszterelnök szerint a  magyar kormány már a kezdettől fogva a határvédelem és a schengeni szerződés betartásának fontosságáról beszélt. "Akkor is a schengeni szerződés talaján álltunk, építettünk például kerítést és határvédelmet, amikor még volt olyan hely Európában, ahol a káoszt meg a jogszerűtlenséget ünnepelték" - magyarázta Orbán Viktor.

A bajor és a magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy ez egy hosszú és mély kötődés: "olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik" - idézi a kormányfőt az MTI. A miniszterelnök azt mondta, Bajorországban soha nem tapasztalt rosszindulatot a magyarokkal, Magyarországgal vagy a magyar kormánnyal szemben, mindig őszinte, nyílt és korrekt beszélgetésekben volt része. A német kormányalakítási egyeztetések kapcsán arra is kitért, hogy nem akar beleszólni a német belpolitika kérdéseibe, azt meghagyja a helyi döntéshozóknak.

Ezt követően Horst Seehofer bajor kormányfő - aki sokszor dícséri Orbán Viktort - arról beszélt, hogy szövetség jön létre Bajorország és a közép-európai államok között. Ennek szerinte gazdasági alapja is van, mivel a német tartomány nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Ezért is "bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése" - mondta Horst Seehofer.

Utána Alexander Dobrindt, a CSU német nemzetgyűlési képviselői csoportjának vezetője azt mondta, hogy tudják, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében. Szerinte Magyarország az EU, a schengeni övezet és a NATO tagjaként "fontos tárgyalópartner a stratégiai kérdésekben európai szinten".

A címlapképen Orbán Viktor és Alexander Dobrindt láthatók. Forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán.