Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken azt közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,5 pont lett januárban a decemberi, 13 havi csúcsnak számító 57,2 pont után.

A szakértők kevésbé romló januári indexre, 57 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A nem feldolgozóipari szektor már a 85. egymást követő hónapban növekedett januárban.

Az üzleti aktivitásra vonatkozó alindex 0,6 százalékponttal, 60,3 pontra mérséklődött januárban, az új megrendelések almutatója 2,1 százalékponttal, 58,6 pontra esett, a foglalkoztatási alindex viszont 2 százalékponttal, 54,7 pontra emelkedett.

A Markit Economics piackutató intézet szintén pénteken tette közzé az amerikai szolgáltató szektor BMI-adatait. A londoni kutatóintézetnél a szolgáltatási ágazat januári beszerzésimenedzser-indexe 14 havi csúcsra, 55,6 pontra erősödött a decemberi 53,9 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 55,8 pontra erősödött januárban a decemberi 54,1 pontról, a 11. egymást követő hónapban állt a határvonalnak számító 50 pontos szint fölött.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a januári BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság 2,5 százalékkal bővülhetett.