A G20-ak korábban úgy vélték, hogy a csütörtökön kezdődő dél-koreai összejövetelük - amelyik az ötödik a válság 2008-as kitörése óta - a globális kooperáció szempontjából új eredményeket hoz. De a válság által egybekovácsolt nemzetek azóta eltérő gazdaságpolitikák mellett tették le a garast, aminek oka, hogy eltérő ütemben zajlik a recesszióból való kilábalásuk. A fejlett országok továbbra is komoly gondokkal küzdenek, és főként az export által vezérelt fejlődésre hagyatkoznak, míg a dinamikusan fejlődő nemzetek gazdasága már elérte a válság előtti szintet.

Az alacsony növekedési számok a fejlett világban a nemzeti valuták gyengítésének versenyét okozhatja, a jobb exportteljesítmény elérése érdekében. Ezek alapján minden bizonnyal a két napos ülésen újabb csörte veszi kezdetét az amerikai-kínai valutaháborúban.

Ma reggel kifejezetten erős külkereskedelmi többletről adott számot Kína. Az Egyesült Államok külkereskedelmi statisztikája pedig ma délután lát napvilágot. Amennyiben az utóbbi adat kifejezetten csalódást keltő lesz amerikai szempontból, az tovább erősítheti a jüan felértékelésére buzdító hangokat.

Egyre többen támadják az Egyesült Államokat a Fed múlt heti döntése miatt is, amikor 600 milliárd dollár értékben vásárolt államkötvényeket, ezzel friss likviditást zúdítva a piacra. A kritikusok - főleg Kína, Brazília és Németország - szerint a közvetett hatások sértik a nemzetek közti kooperáció lényegét, mivel nincs tekintettel a nemzeteken átívelő tőkemozgásokra és az árfolyamokra. Jean-Claude Juncker, az eurót használó országok pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke szerint, megvan az esély arra, hogy ez a lépés csak hátráltatni fogja a válságból való kilábalást.
Barack Obama - aki bírja Nagy-Britannia támogatását - ugyanakkor kifejtette: ez a lépés jó stratégia az Egyesült Államok számára és az amerikai növekedés mindenki előnyére válik.