Romániában 2,7 millió körüli azoknak a forgalomba íratott gépjárművek száma, amelyek nem rendelkeznek érvényes műszaki vizsgával - idézte a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) adatait a Maszol. A 2,7 millió járműből 2 millió személyautó, 700 ezer pedig haszongépjármű.

A RAR nyilvántartásában 5,058 millió, érvényes műszaki vizsgával rendelkező személygépkocsi szerepel. Ez azt jelenti, hogy öt ilyenre jut kettő, amelynek nincs érvényes műszaki vizsgája. Az óriási eltérés részben abból adódhat, hogy sok olyan kiöregedett gépjármű van, amellyel már nem közlekednek, azonban a tulajdonos még nem töröltette azt a közlekedési, illetve az adófizetési nyilvántartásból.

A roncsprogram keretében leadott gépkocsik jelentős része ezek körül kerül ki. Az elmúlt években a forgalomból kivont, ócskavasként vagy alkatrészként eladott kiöregedett autók száma 50-60 ezer között mozgott. Valószínűleg magas azon járművek száma is, amelyek érvényes műszaki vizsga nélkül róják az országutakat. A RAR közúti ellenőrzései során megállított járművek 2,5 százalékával nem lenne szabad közlekedni.

A hatályos szabályozás értelmében éves rendszerességgel a 12 évesnél idősebb gépkocsikat kell vizsgáztatni. A hazai gépjárműállomány nagyobbik fele ebbe a kategóriába tartozik.