A Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett felmérés kimutatta, hogy a 25 millió fontnál (tízmilliárd forintnál) nagyobb éves forgalmú vállalatok 38,6 százaléka, az ennél kisebb cégek 34,6 százaléka venné fontolóra az áttelepülést máshova, ha Skócia elszakadna az Egyesült Királyságtól.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson arra az egyszerű kérdésre kell majd válaszolni, hogy Skócia független ország legyen-e.

A skót elszakadással kapcsolatban a világ legnagyobb vállalatai közül is már több hangot adott aggályainak. Nemrégiben a Shell és a BP olajipari konglomerátumok vezetői egyaránt jelezték, hogy előnyösebbnek tartanák, ha Skócia a brit unió tagja maradna.

A brit font "nem CD-kollekció"

A vállalati szféra elsődleges aggodalma az, hogy Skócia megtarthatná-e a fontot fizetőeszközéül függetlenné válása esetén. A skót kormány ezt szeretné, London azonban az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban gyakorlatilag kizárta ennek lehetőségét. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben kijelentette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet (...) ha Skócia elhagyja az Egyesült Királyságot, akkor elhagyja a fontot is".

Az EU-hoz is újra kellene csatlakozni

Az üzleti szektor másik fő aggodalomforrása Skócia EU-tagságának sorsa. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: ha egy olyan új ország, amelyik egy jelenlegi EU-tagállamból vált ki, önállóan csatlakozni kíván az EU-hoz, akkor új csatlakozási kérelmet kell benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. "Roppant nehéz lenne elérni, sőt lehetetlennek is bizonyulhat" az egyhangú jóváhagyás elérése ilyen esetben - fogalmazott rendkívüli feltűnést keltő és skót kormánypárti politikusok által élesen bírált nyilatkozatában az EU-bizottság elnöke.

A Mail on Sunday vasárnap ismertetett felmérése szerint a skót vállalatok 75 százaléka "fontosnak" vagy "elengedhetetlennek" nevezte, hogy függetlenné válása esetén Skócia megtarthassa a fontot fizetőeszközéül, a skót EU-tagság fenntartásáról ugyanígy vélekedő skóciai vállalatok aránya pedig 70 százalék.