Az új drachmáért mindössze 25-50 eurócentet adnának, ha Görögország kilépne az eurózónából - állítja Wilbor Ross amerikai üzletember, akinek WL Ross & Co. befektetési vállalkozása részt vett abban az üzletben, amelyben 1,3 milliárd eurót toltak be az athéni Eurobankba tavaly. Ross azt a CNBC-nek nyilatkozva azokra is gondolt, akik nehezen értelmezik a pénzügyi adatokat, ezért jelezte, hogy ez lenne az igazán nagy érvágás a görögök jövedelmén.

A nemzeti valuta értékvesztése automatikusan elporlasztaná a nyugdíjak és minden más értékét - tette hozzá, hogy még a 80 éves nagymamák is értsék, mire gondolt.

Az üzletember úgy látja, hogy a bankok a szükségesnél nagyobb fedezetet halmoztak fel. Ennek köszönhetően akár egy hétre elegendő készpénzük is lehet. Ugyanakkor megerősítette az utca emberének tapasztalatát, miszerint bankjegyekből, elsősorban 20 eurósból hiány van, ezért sok ATM-nél csak 50 eurót lehet felvenni a tőkekorlátozások által lehetővé tett napi 60 helyett.

Ross úgy véli, hogy a politikai döntéshozók is tisztában vannak jóslata igazságával, ezért mindent meg fognak tenni a valutaváltás elkerülésére. Pillanatnyilag 60 százalékos esélyét látja annak, hogy Görögország az eurózóna tagja marad. Szerinte ha így lesz, akkor a bankok gyorsan talpra állhatnak, mert a helyzet elmérgesedése előtt jól felszívták magukat. Ez esetben arra sem számít, hogy az emberek megpróbálnák kimenteni a pénzüket a számláikról.

Eközben brüsszeli sajtómunkások arról értesültek, hogy a görög delegáció javaslat nélkül érkezett Brüsszelbe. Ezzel függhet össze, hogy a BBC tudósítójának értesülése az eurózóna vezetőinek csúcsértekezlete a korábbinál több mint egy órával később fél hétkor kezdődik.