Andrej Klepacs, az állami tulajdonban lévő legnagyobb orosz fejlesztési bank, a VEB elnökhelyettese hétfőn egy moszkvai fórumon  úgy vélte, hogy a jegybank jelképes, 25-50 bázispontú kamatcsökkentésekre készül, amíg nem tisztázódik a Brexit hatása, valamint nem alakul ki egyértelmű trend az olajpiacokon.

Az orosz központi bank egy hónapja 50 bázisponttal 10,5 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elvira Nabiullina jegybankelnök azonban akkor hangsúlyozta, hogy a kamatcsökkentés még nem jelenti egy lazító ciklus kezdetét, sok függ az infláció alakulásától.

A kamatcsökkentésre még a brit népszavazás előtt került sor. A június eleji kamatvágási döntést követő jegybanki közlemény egyebek között azt hangsúlyozta, hogy "az inflációs kockázatok és az inflációs várakozások alakulásával párhuzamosan a jegybank mérlegelni fogja az alapkamat további csökkentésének a lehetőségét". Akkori közleményében a jegybank megjegyezte, hogy az inflációs kockázatok csökkenő tendenciát mutatnak, az infláció pedig az év végére elérheti az 5-6 százalékos rekordalacsony szintet. Mivel azonban fennáll annak a kockázata, hogy 2017 végére az infláció nem éri el a kitűzött 4 százalékos célt, mérsékelt monetáris szigor fenntartására kell számítani.

Júniusban 7,5 százalék volt az éves szintű orosz fogyasztói áremelkedés, miután az előző három hónapban 7,3 százalékos inflációt mértek.