"Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve" - hangoztatta a kormányfő. Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra. "Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket és szembe kell néznünk a súlyos következményekkel" - állapította meg Orbán Viktor.

"Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt" - hangsúlyozta Orbán.

A biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, s e szempontból Kína szerepe "számunkra új megközelítést kap", ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában - tette hozzá.

"Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon - fogalmazott.

Orbán szerint a kelet- és közép-európai országok, illetve Kína között hivatalosan 2012-ben útnak indított - 16+1 néven is emlegetett - együttműködésére utalva: "minden szülő elégedett, amikor látja a gyermekeit felnőni". Emlékeztetett a kezdeményezés magyarországi előkészületeire, az első lengyelországi csúcsra, s úgy vélte, hogy a negyedik csúcstalálkozó alkalmával ez az együttműködés új szinten folytatódhat.

Mint mondta, világosan emlékszik az első teljes körű találkozót követő visszhangokra, amelyek nem voltak híján a kétkedéseknek, s olyasfajta megjegyzéseknek, miszerint a kelet- és közép-európai országokat Kína a befolyása alá vonja, végül súlyos veszteségeket fog okozni nekik. Megfogalmazása szerint széles körben elterjedt vélekedés volt akkoriban, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság ezt nagyban alá fogja ásni.

"Manapság azonban ennek pontosan az ellenkezőjét látjuk, Kína az állandó és hosszú távú fejlődés útján halad, s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon" - emelte ki Orbán. Még ha más és más súlyú partnerekről is van szó, kapcsolataik az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapulnak - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett. Ez pedig - mint fogalmazott - egyáltalán nem jelent "nyomást" az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet. Hozzátette: mindkét fél szeretné, ha a tendencia folytatódna. Orbán úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.

QP | Quality Placement