Komoly aggodalommal tölti el az elemzőket, hogy az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO számításai szerint a májusi árindex 127,1 pont lett, 4,8 százalékkal (5,8 ponttal) magasabb az áprilisinál és 36,1 ponttal (39,7 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. Az adatokból látszik: pontosan egy éve folyamatosan drágulnak az élelmiszerek.

Az ENSZ által összeállított nemzetközi élelmiszer árindex már 12 hónapja megállás nélkül emelkedik, és 2011 szeptembere óta a legmagasabb értékre ugrott májusban. Áprilishoz képest 4,8 százalékkal emelkedett az élelmiszer kosár értéke, amilyen magas növekedésre több mint 10 éve nem volt példa. A gabonáktól elkezdve a növényi olajokon át a húsokig az index minden komponense emelkedik, és év per év alapon legalább kétszámjegyű emelkedést mutat.

QP | Quality Placement

Minden más is drágulhat az élelmiszerek miatt

A fejlődő világ szempontjából kifejezetten nagy problémát jelent az élelmiszer árak masszív emelkedése - kommentálta az adatot az Erste Befektetési Zrt. Utoljára 2010-2011-ben volt hasonló emelkedés, ami számos országban társadalmi elégedetlenségekhez vezetett, és közrejátszott az arab tavasz kirobbanásában.

A nyugati világ szempontjából azért probléma az élelmiszerárak nemzetközi emelkedése, mert Ázsiában, ahol a fejlett országok fogyasztási cikkeinek zömét gyártják, a munkások bérének sokkal nagyobb hányadát teszik ki az alapvető élelmiszerek, így ezen termékek árának emelkedése bérinflációs nyomást generálhat a régióban. A magasabb ázsiai bérek pedig az importon keresztül magasabb fogyasztói árakhoz vezethet a nyugati világban.

Magyarországon már így is olyan gyors ütemben értéktelenedik el most a magyarok pénze, amire 2012 novembere óta nem volt példa. Az idén áprilisban 5,1 százalékos volt az infláció, de az igazi csúcs májusban lehetett, amikor a Sberbank elemzése szerint 5,5 százalékon tetőzhetett az áremelkedés üteme. A pontos adatot június 9-én publikálja majd a KSH.