Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénteken azt közölte, hogy szeptemberben 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés havi szinten, miután augusztusban 0,1 százalékos visszaesést regisztráltak.

A Reuters által megkérdezett elemzők is 0,2 százalékos szeptemberi ipari termeléscsökkenésre számítottak.

Pénteken közölt adat szerint a szeptember végével záródott harmadik negyedévben az amerikai ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt éves szinten.

Az ipari termelés mintegy háromnegyedét adó feldolgozóipari termelés 0,1 százalékkal mérséklődött szeptemberben havi szinten az augusztusi 0,4 százalékos csökkenés után. A negyedévben a feldolgozóipari termelés 2,5 százalékkal nőtt éves szinten.

A kapacitáskihasználtság mutatója szeptemberben 77,5 százalékra csökkent az augusztusi 77,8 százalékról. A recessziót megelőző években a kapacitáskihasználtság 80 százalék körüli volt az Egyesült Államokban.

Javult az amerikai fogyasztói hangulat októberben

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban októberben a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének pénteken közzétett előzetes adatai szerint. Az átfogó fogyasztói hangulatindex 92,1 pontra nőtt a szeptemberi 87,2 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 89 pontra számítottak.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 101,2 pontról 106,7 pontra emelkedett. Elemzők 101,5 pontra számítottak. A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 82,7 pontra ugrott a szeptemberi 78,2 pontról. Elemzők 79 pontot vártak.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.