Lengyelországban egy esküvő elkerülhetetlen költsége az a 80 zloty (6000 forint), amit a polgármesteri hivatalban a házasság dokumentumaiért kell fizetni - derül ki a Rzeczpospolita összefoglalójából. Ezután irány egy étterem vagy hotel, ahol egy egyszerű fogás egy személyre körülbelül 90 zlotyba kerül, de elkérhetnek érte akár 150-et is. Természetesen az ital külön számítandó.

Ehhez jön a felszolgálás, általában még plusz 10 százalék, így egy 100 személyes lakodalom ára csak a catering tekintetében elérheti a 9900 zlotyt (750 ezer forint), de felső határ itt sincs.

Egy menyasszonyi ruha kölcsönzőtől 300 zlotyt kóstál. Persze azok a menyasszonyok, akik meg akarják tartani ezt a különleges öltözéket, több ezer zlotyt is kiadhatnak. A vőlegény öltözéke általában 1500 zloty körül van.

Az élő zene egy dj esetén 3000 zlotynál kezdődik. Nem érdemes spórolni a fotóson vagy az operatőrön sem, egy jó fotósnak minimum 1500 zlotyt kell adni, a videofelvételt készítőnek dupla ennyit. A meghívók, az alkohol, az autóbérlés és a vendégeknek éjszakai szállás, a virágok, a jegygyűrűk, az édesség stb mind növelhetik a cechet. Végül ha ésszerűen megtervezik, egy 100 személyes esküvő és lakodalom költsége elérheti a 30 ezer zlotyt, (2,3 millió forint).

A fotó forrása: StockSnap