Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya egyelőre semmilyen haladást nem tudott elérni az Észak-Írország brexit utáni státuszával kapcsolatos vitájukban, és szakértők szerint az északír belpolitikai válság miatt május előtt nincs is esély az előrelépésre – írja a Bloomberg. Egyik fél sem engedett a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalommal kapcsolatos álláspontjából – árulták el a hírügynökségnek az ügyhöz közelálló források.

A konfliktus forrása a brexit, amelyben Nagy-Britannia független vámrezsimbe került, míg Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében az EU vámuniójában és egységes piacán maradt. Emiatt de facto vámhatár jött létre az Ír-tengeren, az Egyesült Királyságon belül, és a brit hatóságoknak az EU megbízásából vám- és minőség-ellenőrzéseket kell végezniük a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó árukon.

Az északír unionisták és a brexiter londoni kormány ezt a rendszert - amit északír protokollnak hívnak - nem akarja betartani. Arra hivatkoznak, hogy túl bonyolult és lelassítja az áruforgalmat, ráadásul szétszakítja az országot. Az EU viszont nem tekinthet el ettől, mert enélkül kinyitná a kaput az ír határon a csempész áruk előtt, vagy valóságossá kellene tennie a határt, ami protestáns és katolikus ír közösség között tartós fegyverszünetet teremtő, 1997-es nagypénteki megállapodás feladását jelentené.

Iszapbirkózás

A tárgyalások hónapok óta holtponton vesztegelnek annak ellenére, hogy Liz Truss külügyminiszter személyében a brit felet december óta új brexitfőtárgyaló képviseli. Az EU képviselői úgy gondolták, hogy van egy esély a tárgyalásra február végéig, azaz addig, amíg nem kezdődik el a májusi északír gyűlési választásokat megelőző kampány. A brit tagállam döntéshozó testülete csak akkor működhet, hogy az elnöke és alelnöke közül egyik a brit unionista, a másik az ír nacionalista közösséget képviseli. Miután a korábbi elnök lemondott, új választásra van szükség, hogy ez az egyensúly helyreálljon.

Truss a napokban találkozik Maros Sefcovic európai bizottsági biztossal, ám nem várható előrelépés, mert megfigyelők szerint a külügyminiszter ugyan kellemesebb tárgyalópartner, mint elődje, David Frost, ám az álláspontja nem kevésbé merev, mint amit Frost képviselt.

Boris Johnson miniszterelnök az északír protokollról rendelkező 2019-es brexitmegállapodás 16. paragrafusának élesítésével fenyegetőzött a brit parlamentben, amely lehetővé teszi a feleknek, hogy elsétáljanak az egyezségtől, ha azt betarthatatlannak tartják. Ez a lehetőség azzal fenyeget, hogy valóssá válik az ír-északír határ, amely a két ír közösség szélsőségeseinek elég indok lenne arra, hogy újrakezdjék egymás mészárlását.