Észak-Korea nem fogja feladni nukleáris arzenálját, az Egyesült Államoknak nem szabad bedőlnie a rezsim jelenlegi mosolyoffenzívájának - jelentette ki az amerikai szenátus különbizottsága előtt éves meghallgatásán Daniel Coats, a National Intelligence hírszerző ügynökség igazgatója a CNBC tudósítása szerint. Phenjan többször leszögezte, hogy nem szándékozik tárgyalni atomfegyverei feladásáról - tette hozzá.

A mosolyoffenzíva keretében a sztálinista rezsim sportolókat és kulturális delegációt küldött Dél-Koreába a phjongcshangi téli olimpiára. A küldöttséggel utazott Kim Jodzsong, Kim Dszongun diktátor húga és az északi állam vezetője meghívta Mun Dzsein dél-koreai elnököt látogatásra Észak-Koreába.

A lényeg nem változott

A békülékeny stílus talán sok mindenkit levett a lábáról Dél-Koreában, ám a hírszerzési szakértők úgy vélik, hogy a lényeg nem változott. Kim Dzsongun úgy tekint az északi hadsereg nukleáris fegyvereire, mint amelyek birtoklása garantálja személyes hatalma és a sztálinista rezsim fenntartását.

Mike Pompeo, a CIA igazgatója felhívta az amerikaiak figyelmét arra, hogy a diktátor húga a koreai kommunista párt agitprop osztályának vezetője, márpedig a sztálinista országokban a főpropagandisták a rendszer legfontosabb támaszai közé tartoznak. Pompeo csatlakozott kollégájához azzal a megjegyzésével, miszerint a mosolyoffenzíva ellenére az északi rezsim stratégiai célja továbbra is az, hogy olyan atomfegyverekkel rendelkezzen, amelyekkel közvetlenül fenyegetheti az Egyesült Államokat.

Dönteni kell

Coats úgy látja, hogy egyre közelebb kerül az az idő, amikor az amerikai kormánynak döntenie kellene arról, hogyan válaszoljon erre a nukleáris fenyegetésre. A szakértő emellett jelezte, hogy Kim arra akarja használni ezt a fenyegetést, hogy éket verjen a washingtoni és a szöuli vezetés közé, amivel elérheti, hogy az ő országa legyen a koreai félsziget domináns hatalma.

A hírszerzési vezető szerint Észak-Korea idén légköri atomkísérletet hajthat végre a Csendes-óceán felett. A ballisztikus rakétákra nukleáris, illetve vegyi és biológiai robbanófejet is szerelhetnek. Emellett tovább folytathatják a kiberhadviselést is. Mindezek alapján nem Irán, Kína vagy Oroszország, hanem Észak-Korea az USA legkiszámíthatatlanabb és legagresszívabb ellensége.

A fotó forrása: AFP