Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA külügyminisztériumának várakozása szerint Észak-Korea folytatja nukleáris rendszereinek leépítését megfelelően annak az ígéretnek, amelyet ezzel kapcsolatban Kim Dzsong Un, az ország diktátora tett Donald Trumpnak, az USA elnökének július eleji csúcstalálkozójukon - írta a CNBC. A bejelentés meglepő.

Kim Dzsong Un elnök tartja magát ahhoz az elkötelezettségéhez, amelyet az Egyesült Államoknak tett, és ez nem más, mint hogy leszerelik Észak-Korea nukleáris fegyvereit - idézte a hírportál Heather Nauertet, a külügyi tárca szóvivőjét. Ezért a hivatalos álláspont az, hogy a dzsucse ideológiát követő ország vezetője betartja a megállapodást.

Meglepő

Ez a tájékoztatás enyhén szólva meglepő annak a tükrében, hogy a Washington Post egy nappal korábban hozott nyilvánosságra egy a külügyminisztérium várakozásával ellentétes hírt. Műholdas felvételekre hivatkozva azt írták, hogy hírszerzési szakértők úgy látják: Phenjan tovább folytatja interkontinentális rakétái fejlesztését. Márpedig ez éppen ellenkezője annak, amiben Kim és Trump maradt egymással.

Leszerelési szakértők az NBC Newsnak megerősítették, hogy a két műholdas felvétel azt bizonyítja, hogy a rejtőzködő ország folytatja rakétaarzenáljának bővítését. Ugyanakkor sem a washingtoni külügyminisztérium, sem a Pentagon nem kommentálta ezeket a szakértői megjegyzéseket.

Trump megmondta

A külügy álláspontja ugyanakkor teljes összhangban van azzal, amit Trump elnök a csúcstalálkozó után a világ tudomására hozott. Eszerint Észak-Korea immáron - miután elbeszélgetett a rezsim fejével - nem jelent többé nukleáris fenyegetést. Találkozója Kim Dzsongunnal érdekes és pozitív volt. Észak-Korea előtt nagy jövő áll.

Mike Pompeo külügyminiszter július végén szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy tudomásuk szerint Észak-Koreában még mindig előállítanak olyan nukleáris hasadó anyagot, amelyet fel lehet használni atomfegyverekben. Vincent Brooks tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők főparancsnoka egy konferencián azt mondta: semmi jelét nem látják annak, hogy a phenjani rezsim leszerelné nukleáris kapacitásait.

Kim 2011-es hatalomra kerülése óta 85 rakéta- és négy atomfegyvertesztet hajtottak végre, ami több mint amennyit a diktátordinasztia két előző tagja alatt összesen végeztek 27 év alatt. Észak-Korea az egyetlen ország a világon, amely a XXI. században nukleáris fegyvert tesztelt.

A fotó forrása: Saul Loeb/AFP.