Volt olyan megfigyelő, aki az Észak-Koreában épülő vonszani üdülőövezetet a spanyolországi Ibizához hasonlította, ám úgy tűnik, a valódi összehasonlítás lehetősége egy időre eltolódott. A világszínvonalúnak szánt idegenforgalmi komplexum megnyitása az ország keleti tengerparti részén ugyanis csúszik, hasonlóan több más kiemelt projekthez, amelyeket szintén késleltet az ország nehéz gazdasági helyzete - derül ki a Financial Times helyi beszámolójából.

A vonszani üdülőközpont a rezsim fényezését szolgáló projektek között szerepel, egyike azoknak, amelyek Kim Dzsongun diktátor prioritási listáján elöl szerepelnek, ám a friss műholdas megfigyelések szerint az építkezések jelentős lemaradásban vannak. Ez is jelzi, hogy 2020 súlyos pénzügyi válságot hozott Észak-Koreának, amelyet a vele szemben atomfegyverprogramja miatt érvényben lévő nemzetközi szankciók, a járvánnyal összefüggő határzár, továbbá természeti csapások, áradások és tájfunok egyszerre sújtjanak.

Kirakat beruházások

Korábban jelentős aktivitás látszott Vonszan környékén, egy új, nagy phenjani kórház építkezésénél és annál a gyakorlótérnél, amelyen az ország atomarzenálját bemutató, teátrális katonai parádékra készülnek fel a katonák, ám ezek a beruházások elvesztették lendületüket - derül ki az amerikai Stimson Center kutatóintézethez tartozó 38 North kutatócsoport jelentéséből. A 38 North elemzői megjegyzik, hogy az üdülőövezettel és a kórházzal kapcsolatos jelentések kikoptak a televíziós propagandából is.

Kim Dzsonun kétszer is felkereste az épülő üdülőövezetet 2018-ban és 2019-ben, ám az utóbbi év áprilisa óta nem járt ott. Akkor 2020 áprilisát tűzte ki átadási határidőül, ami régen lejárt, és semmi jele annak, hogy új dátumot jelöltek volna ki. Ehhez hasonlóan sem Kim sem az állami média nem jelezte, mikor akarnák átadni az új központi kórházat, amit nyilván a rendszer elitjének szánnak. Az intézmény belső felszelelése vélhetően jóval elmarad attól, amit késznek mondhatnánk, tekintve az épületkompolexm erőltetett építési tempóját.

Jött a tájfun

A megfigyelők úgy látják, hogy a rezsim átcsoportosította az erőforrásait az elmúlt hónapokban a tájfunpusztítások utáni helyreállításokra. Az egyik helyszín, ahol újjáépítés folyik, a komdoki ólom- és cinkbányák környéke, amelyek súlya nő az ország gazdaságában. Emellett több szász lakást építettek kutyafuttában, hogy elhelyezzék azokat az embereket, akik otthon nélkül maradtak. Mindez bizonyára elvonta a technikát és az embereket a presztízs projektektől.

Észak-Koreából nem jelentettek koronavírus-fertőzést azóta, hogy januárban kő keményen - a határőröknek állítólag tűzparancsot adva - lezárták az ország határait, ám ezzel a Kínával folytatott kereskedelem négyötöde is leállt. Szakértők szerint valóban rendkívüli állapot van az országban, bár ezt hivatalos amerikai források vitatják. Utóbbiak arra hivatkoznak, hogy műholdfelvételeken látszik, ahogy folytatódnak a tengeri szénszállítások Észak-Koreából Kínába. Ez az export szerepel az ENSZ tilalmi listáján.