Az amerikai pénzügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy büntetőintézkedéseket vezet be Észak-Koreával és hat kínai, valamint orosz céggel szemben. Washington szerint int a lépések célja egyrészt az volt, hogy megakadályozzák az észak-koreai rakétaprogram további előrehaladását, másrészt az, hogy gátolják a fegyvertechnológiák elterjesztésére irányuló kísérleteit.

Az Egyesült Államok azt is javasolta, hogy az említett személyek közül ötöt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is helyezzen feketelistára, amihez a testület 15 tagú észak-koreai szankciós bizottságának konszenzusos hozzájárulására lenne szükség. Joe Biden amerikai elnök kormánya tavaly januári hivatalba lépése óta sikertelenül próbálja párbeszédre bírni Phenjant, hogy rávegye az atombomba- és rakétafejlesztések leállítására.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a diplomáciai kapcsolatok folytatása mellett Észak-Koreával.

"Amit az elmúlt napokban láttunk... csak erősíti azt a meggyőződésünket, hogy ha előrelépéseket akarunk, akkor párbeszédet kell folytatnunk" - mondta a sajtótájékoztatóján a Reuters szerint.

A pénzügyminisztérium szerint a szankciókat a szeptember óta végrehajtott hat észak-koreai ballisztikus rakétaindítást követően hozták, amelyek mindegyike megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára szerint a lépések célja, hogy megakadályozzák a programok fejlesztését, mivel Észak-Korea "továbbra is más országok szereplőit használja fel a fegyverekhez szükséges áruk illegális beszerzésére".

Közölte, hogy a külügyminisztérium az Oroszországban élő észak-koreai Csö Mjong Hjon, az orosz állampolgárságú Roman Anatoljevics Alar és az orosz Parsek LLC céget "olyan tevékenységek vagy tranzakciók miatt tette szankciós listára, amelyek lényegesen hozzájárultak a tömegpusztító fegyverek vagy hordozóeszközeik fejlesztéséhez".

A közlemény szerint Csö Mjong Hjon, az észak-koreai Második Természettudományi Akadémia (SANS) vlagyivosztoki képviselője azon dolgozott, hogy távközléssel kapcsolatos berendezéseket szerezzen be Oroszországból.

A SANS-nak alárendelt szervezetek négy Kínában élő észak-koreai képviselője - Sim Kwang Sok, Kim Song Hun, Kang Chol Hak és Pyon Kwang Chol -, valamint egy másik, Oroszországban élő észak-koreai, O Yong Ho is célpontja a büntetőintézkedéseknek.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében azt mondta, hogy O Yong Ho legalább 2016 és 2021 között a Parsek LLC-vel és Alarral, a cég fejlesztési igazgatójával együttműködve több, ballisztikus rakétákhoz felhasználható árut, köztük kevláranyagokat, aramidszálat, repülőgép-üzemanyagot, golyóscsapágyakat és precíziós marógépeket szerzett be a rakétaprogramhoz.