Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észak-Koreában kisebb tisztogatás kezdődött, miután Kim Dzsongun diktátor nem találja elég hatásosnak a járvány brutálisan kemény kezelését – derül ki a CNN összefoglalójából. Kim számos vezető tisztviselőt elbocsátott hivatalából, akik megítélése szerint nem voltak képesek érvényesíteni a járvány terjedését megelőző intézkedéseket. Ezt a kötelességük olyan hanyag teljesítésének minősítette, aminek súlyos következményei lesznek – derült ki az állami média jelentéséből.

Egyesek nemtörődöm módon viszonyultak a párt fontos szervezeti, technológiai és tudományos döntéseihez, amelyek a járvány elleni folyamatos fellépést szolgálták a világszintű egészségügyi válság közepette – idézte a Politico a KCNA állami hírügynökséget, amely összefoglalta a diktátor szavait. A tisztviselők, akiknek a döntések végrehajtása lett volna a dolga súlyos mulasztást követettek el, amivel veszélyeztették az ország és az emberek biztonságát.

Az nem világos, hogy pontosan hány embert érint a vezér bírálata – írja a CNN -, de az biztos, hogy senki sem szeretne a helyükben lenni. Úgy tűnik, a rezsim felső köreihez, az országot vezető sztálinista gyökerű párt elitjéhez tartozókról lehet szó, akiket tehát leváltottak. Feladatuk – ami egyben utódaik feladata is lesz - nem volt egyszerű. Azt az állítást kellett alátámasztaniuk, miszerint Észak-Koreában egyetlen koronavírus-fertőzés sem történt. Ennek alátámasztásához kerülniük kellett a teszteket: az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azt jelentették, hogy 30 ezer teszt nulla eredményt hozott, aminek hitelességét szakértők kétségbe vonják.

Jön a katasztrófa?

A szakértők azzal érvelnek, hogy ha a világ minden országában összesen 180 millió embert fertőzött meg a vírus – és ez csak az ismert esetek száma –, akkor valószínűtlen, hogy Észak-Korea 25 millió lakóját egy azt egyben elkerülte volna. A KCNA 2020 nyarán belengetett egy „halálos, pusztító katasztrófát”, amely egy dél-koreai disszidens közreműködésével történhetett volna, ám később nem adtak hírt arról, hogy a borzalom be is következett volna.

Észak-Korea az elmúlt hónapokig el tudta kerülni, hogy a járvány letarolja, ám csak drákói intézkedések árán. Az ország határait lezárták, vállalva, hogy azokon a létfontosságú import sem jut át, fokozva az ország amúgy is nehéz gazdasági helyzetét egészen addig, hogy immáron éhínség is fenyeget. Hírek szerint Kim tavaly kivégeztetett két embert a járvánnyal összefüggő vétségek miatt, köztük egy vámtisztviselőt, mert megszegte a Kínából érkező áruk kezelésével kapcsolatos szabályokat.

Részleges összeomlás

Bizonyos termékek ára a kiszivárgó hírek szerint az égbe szökött Phenjanban. Szakértők úgy tudják, hogy a rizs és az üzemanyagok ára viszonylag stabil, ám az importált termékeké, így a cukorék, a főzőolajé és a liszté megugrott. Úgy tudni, hogy nem létfontosságú cikkek ára egyenesen elszállt. Egy kis csomag fekete tea 70 dollárba, egy csomag kávé 100 dollárba kerül.

Elemzők szerint Kim és a rezsim vezetése azért nyugodott bele abba, hogy magas árat kell fizetnie a járvány féken tartásáért, mert felismerték, hogy ha berobbannak a fertőzések, akkor a rendszer korlátozott egészségügyi kapacitásai semmi perc alatt kimerülhetnek. Észak-koreai menekültek beszámolója szerint a kórházakban nincs elegendő felszerelés és gyógyszer a betegek ellátására. Az 1990-es évek éhezései idején orvosok gyógyszert cseréltek élelmiszerre, és előfordult, hogy amputációt érzéstelenítés nélkül végeztek.

Az ország egyelőre nem kapott koronavírus-vakcinát, ám a fejlődő világ oltásellátását biztosító ENSZ-program, a Covex keretében 1,9 millió oltásra jogosult az idei első félévben. Az USA kormánya is jelezte, hogy kész vakcinát biztosítani Phenjannak, ám nem világos, hogy a rezsim kész lenne-e elfogadni bármilyen külső segítséget. Így továbbra is az a legfőbb védelem a vírus ellen, hogy az észak-koreaiak az országon belül sem utazhatnak engedély nélkül.