Észak-Korea vélhetően interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet március 24-én, olyan fegyverrel, amelyet 2017 óta nem teszteltek - idéz japán és dél-koreai forrásokat a CNBC. Az utóbbi ország hadseregének vezérkara abban biztos, hogy egy nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki, amely akár kontinensek távolságát is leküzdheti. Erre abból lehet következtetni, hogy igen magasra emelkedett. A feltételezést a japán parti őrség is megerősítette.

A posztsztálinista állam védelmi minisztériuma ugyanakkor nem adott tájékoztatást arról, hogy interkontinentális ballisztikus rakétát lőttek ki. Március közepén Észak-Korea sikertelen rakétakísérletet hajtott végre - az eszköz a kilövése után nem sokkal felrobbant. Hírek szerint az atomfegyverekkel rendelkező rezsim az eddigi legnagyobb rakétatesztjére készül.

Ezt látszik alátámasztani egy amerikai szakértő véleménye, aki szerint a két legutóbbi rakétakísérlet egy az eszköz valódi hatótávját tesztelni hivatott kilövést előzhet meg. Phenjan annyit közölt a kísérletekről, hogy egy műholdas felderítő rendszer elemeit vizsgálják. Kim Dszonun diktátor nemrégiben azt mondta, hogy az amerikai hadsereg mozgásait fürkésző műholdakat akarnak Föld körüli pályára állítani. Idén eddig 13 rakétatesztet hajtottak végre.