Észak-Korea kilőtt egy egyelőre nem meghatározott lövedéket csütörtökön - jelentették dél-koreai katonai források a CNBC tudósítása szerint. Ez a lövés kevesebb mint egy héttel követi a legutóbbi rakétatesztet, amit a dzsucse ideológiát követő rezsim feje, Kim Dzsonun is megtekintett. A jelentés szerint a lövedéket keleti irányban indították útjára az ország északi részén lévő Phenjan tartományból hajnal előtt. A jelenség 420 kilométert repült.

A múlt héten több rövid rakétát lőttek ki, amelyek közül legalább egy rövid hatótávolságú volt. Az ország keleti partjáról a tenger felé küldték ezeket, amelyek a vízbe csapódtak. Ezt is figyelembe véve a csütörtöki gyakorlat a harmadik volt Kim és Donald Trump amerikai elnök februári hanoi csúcstalálkozója óta, amely eredménytelenül zárult. A phenjani rezsim 2018 áprilisában azt kommunikálta, hogy kész leépíteni atomfegyver-arzenálját, ám ezt hiteltelenítik olyan nemrégiben készült műholdfelvételek, amelyek szerint gyors ütem állítanak helyre korábban elhagyott rakétatesztelő helyeket.

Az észak-koreai külügyminisztérium egyelőre csak a május eleji rakétakísérletről számolt be, amely eszerint a normális, rendszeres katonai gyakorlatozás része volt és nem irányult semmilyen ellenfél ellen. A néhány nappal ezelőtti és a csütörtöki kilövések ennek ellenére borítékolhatóan növelni fogják a feszültséget az USA és a phenjani rezsim között. Washingtonban azt sem felejtik el, hogy Kim néhány nappal ezeket megelőzően találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.