Észak-Korea furcsa módon nem reagált arra, hogy a Dél-Korea és az USA megkezdte szokásos közös év eleji hadgyakorlatát - adta hírül a Business Insider. Ezek a gyakorlatok általában ki szokták ütni a biztosítékot a dzsucse ideológiát követő rezsimnél, amit katonai provokációkkal ad a szomszédai és az amerikaiak tudtára.

A közös hadgyakorlatokat a februári téli olimpiára való tekintettel elhalasztották, így április 1-jén vették kezdetüket. Első körben teljes földi, légi és haditengerészeti akciók zajlanak 300 ezer dél-koreai és 23 ezer egyesült államokbeli harcos részvételével. A második fordulóban seregeket irányító törzsek visszavonulnak a bunkerek homályába, és kéthetes számítógépes szimulációban folytatják a hadi játékokat.

Háború

A phenjani rezsimet azért riadóztatják ezek a gyakorlatok, mert - üldözési mániától nem teljesen mentes - felfogása szerint egy ilyen gyakorlat változhat át Észak-Korea elleni támadásba. A gyakorlatra válaszul 2014-ben például rakétákat lőttek ki az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tengeri határ felé és az északi hadsereg is hadgyakorlatba kezdett.

Nem is olyan régen, idén januárban egy észak-koreai propaganda site arról írt, hogy a szomszédban zajló katonai játékok semmi másra nem valók, mint hogy katasztrófát és szerencsétlenséget hozzanak az ország népére. A két koreai állam és a katonai hadgyakorlatok soha nem fogna összeférni egymással - harsogta az internetes portál.

Megfejtés

A Business Insider szerkesztői lefuttattak egy keresést a KCNA Watch site-on, amely számos észak-koreai hírforrást figyelemmel követ, ám egyiken sem találtak explicit említést a szomszédban folyó katonai mozgásokról. Szakértők szerint ennek hátterében Kim Dzsongun diktátor előkészületben lévő csúcstalálkozói lehetnek a dél-koreai és az amerikai elnökkel. Kim minden bizonnyal magabiztosnak, tárgyalópartnereivel egyenrangú félnek akar látszani.

A CNN értesülése szerint a Trump-Kim csúcstalálkozónak Mongólia fővárosa Ulánbátor adhat helyet. Itt korábban is volt már találkozó például észak-koreai és japán diplomaták között. Mongólia semleges politikát folytat, minden szomszédjával jó kapcsolatot ápol. Az ország területe vetekszik az Európa Unióéval, miközben hárommillióan lakják.

A fotó forrása: AFP