Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ázsiai térség és népei nem lehetnek túszai egy diktátornak, aki erőszakos hódításról és nukleáris zsarolásról fantáziál - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken ázsiai útjának vietnami állomásán. A látogatásán nem először szólt oda Phenjannak és az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongunnak, a dél-koreai parlament mondott beszédében például arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megvédi szövetségeseit.

Nem engedjük meg, hogy megsemmisítéssel fenyegessék az amerikai városokat. Nem leszünk megfélemlítve - mondta Trump, aki szerint a világ sem tűrheti el, hogy a phenjani rezsim nukleáris pusztítással ijesztgessen. "Remélem, hogy nemcsak a mi országaink, hanem az összes civilizált ország nevében üzenem Észak-Koreának: ne becsüljön alá minket, és ne tegyen próbára minket" - tette hozzá az elnök.

A háborús retorikára reagált szombaton Észak-Korea is. Egy állami vezető úgy fogalmazott "Trump a látogatása során megmutatta valódi természetét, hogy ő a világ békéjének és stabilitásának pusztítója. Itt léte alatt a Koreai-félszigeten folytatott nukleáris háborúért könyörgött" - idézi egy phenjani szóvivőt a CNBC.

"Soha nem állíthat meg minket vagy tántoríthat el attól, hogy fejlődjünk, előre lépjünk" - mondta el a külügyminisztérium egyik tisztviselője az észak-koreai állami hírügynökségnek. Szerint Trump fenyegetései csak még eltökéltebbé teszi az észak-koreaiakat arra, hogy felgyorsítsák a nukleáris fegyverkezésüket. A France24 szemléje szerint az amerikai elnök útjára Ázsiában hiba lenne politikai, szövetségesi látogatásként tekinteni: "ez csak egy üzleti út." Az elszigetelt ország a hivatalos csatornákon gyakran nyilatkozik ehhez hasonló lekezelő stílusban az USA vezetőjéről.

Nem ez az első üzengetés egy esetleges háborúról Észak-Korea és a Trump-adminisztráció között: a kommunista rezsim állítólagos hidrogénbomba-robbantásos kísérlete után az Egyesült Államok elnöke azt üzente: "tűzzel és haraggal" szórakozik Kim Dzsongun, ha tovább provokálja. Azóta pedig konzekvensen csak "rakétaemberként" beszél a koreai diktátorról.