Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mielőtt a dél-koreai Phjongcsangban, a téli olimpia protokolláris rendezvényein eljátszotta volna az észak-koreai sztálinista rezsim mosolygó arcának szerepét, Kim Jodzsong kerülte a nyilvánosságot - kezdi Kim Dzsongun diktátor kisebbik húgának bemutatását a Financial Times (FT). A becslések szerint 30 éves nő egészen az utóbbi hetekig alig volt látható a nyilvánosságban, még a phenjani hivatalos média is csak pillanatfelvételeket közölt róla.

Mosolyoffenzíva

A nemzetközi sajtóban a rezsim mosolyoffenzívájaként értékelték az ifjú Kim látogatását Dél-Koreában. Ez volt az első eset, hogy a sztálinista dinasztia egyik tagja a szomszédos országba látogat. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy javítsák a kínéletlen durvaságáról hírhedt diktatúra imázsát.

Ugyanakkor az FT felhívja a figyelmet arra, hogy Kim Jodzsong integráns szereplője a rezsimnek. Hivatalosan ő a Koreai Munkapárt agitprop osztályának vezetőhelyettese. Feladata, hogy minden rafinériát bevetve fényezze bátyját, a diktátort, illetve a sztálinista rendszert. Nem hivatalosan Kim Dzsongun egyik legbizalmasabb embere.

Jelentőségét hangsúlyozta a találkozója Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. Bár a tárgyaláson jelen volt a 90 éves Kim Jongnam, az északi rezsim államfője, a diktátor húga ült szemben a Munnal, a déli küldöttség vezetőjével. Terveztek egy titkos találkozót Mike Pence amerikai alelnökkel is, ám ezt órákkal az esemény előtt Phenjan lemondta, mert Pence nem volt hajlandó vagy képes kicsit visszafogni fenyegető nyilatkozatait Észak-Koreával kapcsolatban.

Az árnyékből a fényre

Kim Jodzsong a korábbi diktátor, Kim Dzsongil és Ko Jonghi gyermeke. Apja egyik eldugott rezidenciáján nőtt fel, majd csatlakozott idősebb bátyjaihoz, Kim Dzsongunhoz és Kim Dzsongcsholhoz a svájci Bernben, ahol álnevek alatt tanultak. Miután visszatért Phenjanba, érdeklődni kezdett a politika iránt - állítja a Sierre Madden kutatócsoport -, majd közel egy évtizedre eltűnt a színről.

Akkor jelent meg ismét a nyilvánosságban, amikor Kim Dzsongun 2012-ben bekerült az ország legfelsőbb vezetőségbe. Az nyitotta meg előtte az utat, hogy apja túl kedvesnek, sőt nőiesen puhának tartotta másik bátyját, Kim Dzsongcsholt. Megragadva a lehetőséget Kim Dzsongun személyi védelmének és nyilvános szerepléseinek szervezésével nyerte el testvére elismerését.

Ebben az időszakban kezdett megjelenni a hivatalos fotókon és videofelvételeken, általában a diktátor szavait a háttérben bőszen jegyzetelő emberek között.

Hűség mindenekelőtt

Szakértők szerint nyilvános megjelenései mindent elárulnak attól, hogyan kezeli bátyját: egyértelművé teszi, hogy támogatja az ország vezérét, de kínosan ügyel rá, hogy soha ne homályosítsa el a fényét. Ezt a diktátor is díjazhatja, így októberben bekerülhetett a párt politikai bizottságába, az ország legfelsőbb vezető testületébe.

Kim Dzsongun ezzel erősítette családja befolyását a politbüróban - miközben Kim Jodzsong felkerült az USA tiltólistájára mint olyan személy, aki szerepet játszik a rezsim brutális emberjogi vétségeiben.

Szakértők szerint miközben bátyja bízik húgában, munkatársai, akik közül jó páran kétszer olyan idősek, mint ő, nem kedvelik. Úgy tudni, érdes személyisége miatt gyakoriak a konfliktusok közte és beosztottai között. A hírek szerint munkatársaival lekezelő, arrogáns és trágár.

Félelmetes előd

Kim Jodzsong karrierje bizonyos fokig a tükre nagynénje, Kim Gjonghi - Kim Dzsongil húga - sorsának. A nagynéni szintén szépen emelkedett a ranglétrán, amelynek csúcsán bekerült a politikai bizottságba is. Karrierje azonban hirtelen véget ért, amikor Kin Dzsongun megelégelte férje, a diktátor nagybátyja, Csang Szongthek bábáskodását és kivégeztette mentorát. Kim Gjonghit azóta senki sem látta.

A nagybácsi és a nagynéni nem az egyetlenek az Észak-Koreát vezető család tagjai közül, akik szárnyalása csúnyán ért véget. A diktátor egy éve Malajziában kivégeztette a nyilvánosságtól elzárkózó féltestvérét, Kim Dzsongnamot. A merénylet Kim Jodzsongot is emlékeztethette arra, milyen bánásmód vár ara, akiről Kim Dzsongun úgy gondolja, hogy veszélyezteti teljhatalmát.

A fotó forrása: AFP