Egyre élesebb vita dúl a nyugati világban az Északi áramlat 2 gázvezeték miatt - ír az új fejleményekről a Rzeczpospolita. A lengyel kormány rá akarja beszélni az amerikai vezetést, hogy sújtsa szankciókkal azokat a vállalatokat, amelyek részt vállalnak az ellentmondásos projekt végrehajtásában.

Az Északi áramlat 2 már megépült vezetékpárjával együtt az Északi-tenger fenekén közvetlenül szállít majd gázt Oroszországból Németországba. Ez szakértők szerint közgazdaságilag nem indokolt, ugyanis Ukrajnán át sokkal olcsóbban lehetne új csőkígyókat lefektetni, azonban Moszkva nem csupán ezt akarja elkerülni, hanem a lehető legkisebbre akarja visszaszorítani az ukrán gáztranzitot.

Éles vita

Ez azonban azt jelenti, hogy a Lengyelországot és Szlovákiát keresztező szállítás is csökken, ami egyrészt bevételkiesést okoz ezeknek az országoknak, másrészt arra ösztönözheti az oroszokat, hogy drágábban adják nekik a gázt, nem lesznek rájuk szorulva európai exportjuk lebonyolításában. Ezért az Északi áramlat 2 ügye az egyik legfontosabb vitapont Berlin és Varsó között.

A lengyel politikusok mindent megtesznek a gázvezeték megépítésének megakadályozása érdekében, amely gyengíti országuk energetikai biztonságát. A Rzeczpospolita olyan információkhoz jutott, amelyek szerint a varsói kormány megkérte az Egyesült Államokat, hogy pénzügyi szankciókkal sújtsa azokat a cégeket, amelyek elkötelezték magukat a projektben.

Elsősorban a német Wintershall és Uniper cégekről van szó, de a holland-brit Shellről, a francia Engie-ről, és az osztrák OMV-ről is.

Hivatalos álláspont

A lengyel külügyminiszter helyettese, aki a német kapcsolatokért felelős nem erősítette meg ezeket az értesüléseket, de jelezte, hogy minden lépés, amely visszatartja a beruházást megalapozott, mert "a Nord Stream 2 kivételesen ártalmas beruházás".

Lengyelország nemcsak Washingtonban, de Koppenhágában is támogatást keres ebben az ügyben. Dánia ugyanis az egyetlen állam az északi-tengeri térségben, amely ellenzi, hogy a gázvezeték keresztezze felségterületét.

Az amerikai szankciók bevezetésének esélyét 25-30 százalékra becsülik Lengyelországban. A legnagyobb reményük Donald Trump elnök, aki szerint Németország kiszolgáltatott lesz Oroszországnak, ha megépül a vezeték. Emellett bízhatnak abban, hogy az amerikaiak az igyekeznek visszaszorítani lng-exportjuk versenytársát.

Magyar hozzáállás

A kormány "minden olyan lehetőséget megvizsgál, amely értelmezhető időtávon belül, versenyképes árakkal, valamint a forrás- és útvonal-diverzifikációt regionális és uniós szinten megvalósítva tudná emelni hazánk hosszú távú energiabiztonságát" - ezt válaszolta az Index tudósítása szerint Magyar Levente külügyi parlamenti államtitkár Ungár Péternek, az LMP parlamenti képviselőjének.

A politikus azt firtatta, mi a kormány álláspontja az Északi áramlat 2 ügyében. Magyar Levente közölte: álláspontjuk szerint az Európai Unióban nincs helye kettős mércének, valamennyi energiaprojektre ugyanazoknak a feltételeknek kell vonatkozniuk.

A fotó forrása: Reuters