Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alfaj már csupán két utolsó élő egyedétől – a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól – nyertek 80 petesejtet, amelyet két mostanra már kimúlt hím egyed spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban. A hímektől annak idején szintén 80 spermát vételeztek. Fatutól július elején sikerült három újabb petesejtet nyerni, amelyet egy olaszországi laboratóriumba szállítottak megtermékenyítésre, illetve megőrzésre – közölte a portál szemléje szerint a Biorescue tudományos konzorcium, amely a fajmegőrzési programon dolgozik.

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját, ezért az embriókat béranyaként szolgáló déli széles szájú nőstény méhébe ültetnék be.

Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója pénteken az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hiszi, hogy a projekt sikeres lehet, ám számos kihívással kell szembenézniük. „Tudományos szempontból avantgárd feladatot végzünk, genetikával foglalkozunk, a bolygó két utolsó élő északi szélesszájú orrszarvújával, és nagyon-nagyon sok minden végződhet rosszul.”

Bár 2019 óta 80 petesejtet gyűjtöttek Najintól és Fatutól, a 12 életképes embrió mindegyikét a fiatalabb nőstény petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével hozták létre.

A Biorescu program egy nemzetközi tudományos együttműködés, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium részvételével.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.