Észtország lengyel Piorun hordozható légvédelmi rendszereket rendelt Lengyelországtól, miután a fegyverek az ukrán hadseregnél bizonyították hatásosságukat az orosz-ukrán háborúban - adta hírül a Notes from Poland. A vevő 300 hordozható légvédelmi rakétára és 100 kilövőrendszerre adott fel rendelést.

A Piorun visszatartotta az orosz agresszorokat Ukrajnában - kommentálta a hírt Mariusz Blaszczak, lengyel védelmi miniszter találkozóján észt kollégájával Hanno Pevkurral. Ezzel bonyolult harci körülmények között bizonyította képességeit. Az első szállításokat jövőre tervezik.

Különleges együttműködés

Pevkur szavaiból kiderült, hogy történelmi lépésnek tekintik a megállapodást azon az úton, amelyek a két ország védelmi szektorának tevékenysége összefonódik.

A Piorun, amely lengyelül azt jelenti villám, 2019 óta része a lengyel hadsereg fegyverzetének. Bevezetése a katonaság átfogó korszerűsítésének része, amelyben mindenképpen szükség van a hordozható légvédelmi eszközökre. A fegyvert a Mesko hadiipari vállalat gyártja.

Lengyelország összesen 1,7 milliárd dollár (670 milliárd forint, egy metróvonal költségével megegyező összeg) értékben adományozott katonai eszközöket Ukrajnának, hogy támogassa Oroszországgal szemben. Ennek egyik eleme a Piorun-szállítás. A fegyvert sikeresen vetették be harci repülőgépek és helikopterek ellen is.