Észtország megtagadta egy csoport Oroszországból érkezett ukrán menekültnek, hogy belépjen az országba annak ellenére, hogy eredetileg a rommá bombázott Mariupol kikötővárosból származnak - vette át a menekülteket segítő civilektől származó hírt a Moscow Times. Az egyik önkéntes szerint egy észt határőr azt mondta egy ukrán családnak, hogy túl hosszú időt töltöttek Oroszországban.

A család tagjai igyekeztek elmagyarázni a határőrnek, hogy nem önszántukból menekültek Oroszországba a háború elől, és ha valaki ott köt ki akkor nem olyan egyszerű megtalálni a lehetőséget, amikor megszabadulhat a kéretlen vendéglátástól. Pénzt is kellett valahonnan szerezniük ehhez.

Nem tudni, hogy mindig ez van-e

Bár vannak arra bizonyítékok, hogy Oroszországba deportált ukrajnaiaknak gondot okoz eljutni Európába, ám az nem világos, hogy az észt hatóságok fellépése, a belépés megtagadása mennyire általános. Az sem egyértelmű mikor történt az eset.

A közösségi médiában megjelent posztok szerint Észtország arra készül, hogy megtagadja a bejutást olyan orosz állampolgároknak, akiknek előzőleg kiadták az ehhez szükséges vízumot. Legalább három olyan esetről, közzük egy újságíróéról tudhatunk, amikor ez megtörtént.

A háború kitörése után Oroszországba menekült ukránok sorsáról rémes történetek jelentek meg, egyebek mellett átnevelő táborokról szólnak a hírek. Észtországba 50 ezer ukrán állampolgár menekült február vége óta.