Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az észt gazdasági minisztérium tanulmánya szerint csak öt napra elegendő az ország gáztartaléka, ha leállnak az orosz szállítások - írta meg az Eesti Paevaleht. A probémát súlyosbítja, hogy a szomszédos Lettország földalatti tározóiban levő gáz a Gazprom tulajdona, vagyis onnan sem számíthatnak segítségre.

Az abszolút függésen hosszabb távon segíthet az a terv, amelynek alapján a Balti-tenger alján lefektetett vezetékkel összekötik az észt és a finn rendszert. A Balticconnector 80 kilométer hosszú lesz, és évi 2 milliárd köbméter gázt szállíthat. A 110 millió euróra becsült projekthez, amelyet 2017-ig akarnak befejezni, a két ország az Európai Uniótól kért támogatást. Az idei tél problémáit azonban ez nem oldhatja meg.

A Baltic Business News további energiaproblémáról számolt be: kedden és szerdán leállt a Finnországból Észtországba az áramszállítást biztosító EstLink 1 és EstLink 2 a tenger alatti kábel, egy konverter állomás hűtésének meghibásodása miatt. Emiatt a baltikumi áramtőzsdén ma 40 százalékkal, megawattóránként 64,75 euróra ugrott fel az áram ára, így Észtországban jelenleg 65 százalékkal drágább, mint Finnországban.